SAVJETI

Kako smanjiti žgaravicu u trudnoći

- Unosite zdrave i lako probavljive namirnice poput proizvoda od žitarica, voća povrća i sjemenki

Z. K.

Poželjno je da jedete češće ali manje obroke

Foto: Ilustracija


Već krajem prvog tromjesečja, 40-80 posto trudnica osjeti "žarenje" u grudnom dijelu organa za varenje koje nazivamo "žgaravica". Mnoge trudnice osjećaju to žarenje i u grlu, a prisutna je i nadutost te pojačano lučenje pljuvačnih žlijezda. Doktori smatraju da na pojavu žgaravice utječe veći nivo hormona progesterona i estrogena jer usporavaju varenje i utiču na otvaranje pregrade između jednjaka i želuca.

Izbjegavati ljuto

Doktori općenito savjetuju izbjegavanje ljute, pečene, masne i začinjene hrane a također se savjetuje sljedeće:

- Konzumirajte manje porcije hrane - Poželjno je da jedete češće ali manje obroke kako ne biste pretrpali želudac i usporili varenje.

- Unosite lakše namirnice - Unosite zdrave i lako probavljive namirnice poput proizvoda od žitarica, voća povrća i sjemenki. Također je dobro ne jesti 2-3 sata prije spavanja.

Dovoljno tečnosti

- Unosite dovoljno tečnosti u organizam - Poželjno je da unosite 2 do 2,5l tečnosti svaki dan a preporuka je da tečnost ne unosite tokom obroka jer time usporavate varenje.

- Jedite u uspravnom položaju - Izbjegavajte ležeći i poluležeći položaj prilikom jela i pokušajte biti u sjedećem položaju jedan sat nakon obroka.

- Bavite se fizičkom aktivnošću - Ukoliko vam to vaš doktor dozvoljava, bavite se umjerenom fizičkom aktivnošću jer tako stimulišete rad crijeva. Također, nemojte jesti 1-2 sata prije aktivnosti.

Više o temi Trudnoća

KORISNO
Rani znakovi trudnoće

Više o:

Trudnoća Zdravlje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na