KORISNO

Činjenice o trudnoći

O nekima vam ljekar neće govoriti, jer se ne događaju svim trudnicama

Z. K.

Odmornoj trudnici događa se da se ne može koncentrirati

Foto: Ilustracija


Ljekar koji vodi trudnoću dat će vam mnoštvo uputa i savjeta o tome kako se trebate ponašati i šta trebate očekivati tokom narednih devet mjeseci. Ipak, trudnoća je s razlogom drugo stanje i nosi sa sobom i iznenađenja.

O nekima vam ljekar neće govoriti, jer se ne događaju svim trudnicama. A korisno je znati:

1. Mnogo trudnica ima potrebu da čisti i uređuje stan ili da u kući radi poslove koje nikada do sada nije radila. Ta želja za radom je korisna, ali ne pretjerujte.

2. U prvom trimestru zbog navikavanja na novo stanje i zbog mučnina, žena je odsutna i zbunjena. Ipak, i odmornoj trudnici događa se da se ne može koncentrirati ili da zaboravlja.

  • Tekstura kose se mijenja, ona brže raste ili pojačano opada

    Tekstura kose se mijenja, ona brže raste ili pojačano opada

    Foto: Ilustracija


3. PMS i trudnoća imaju mnogo zajedničkog. Grudi se uvećavaju i osjetljive su, hormoni divljaju i često mijenjate raspoloženje. Ne brinite ako nakon smijeha odjednom počnete plakati.

4. Promjena veličine grudi jedan je od prvih simptoma trudnoće, a za to su krivi hormoni estrogen i progesteron. Nekim ženama grudi se uvećavaju samo u prva tri mjeseca, a nekima sve do kraja trudnoće.

5. Tekstura kose se mijenja, ona brže raste ili pojačano opada. Nije rijetkost da se dlačice pojavljuju na licu ili na grudima oko bradavica. Nokti, također, brže rastu i postaju čvršći, ali i lomljiviji.

6. Kako ćete morati kupovati trudničku odjeću, možda će vam trebati i trudničke cipele. Zbog viška tečnosti u tijelu trudnice, povećava se volumen stopala i stare cipele postaju tijesne.

7. Tokom trudnoće tijelo proizvodi više hormona relaksina koji pomaže u pripremanju cerviksa za porod. Međutim, relaksin čini ligamente slabijim, zbog čega možete biti nestabilni.

Više o temi Trudnica

Više o:

Trudnica Zdravlje
NA VRH

Podijeli članak na