KORISNO

Vječito pitanje mladih mama: Kad će "spasti" stomak

To što se vaš stomak nije odmah smanjio nakon porođaja ne treba vas čuditi i brinuti

Z. K.

Kada se porodite stomak počinje lagano "ispuhivati

Foto: Ilustracija


Žene očekuju da nakon porođaja njihov stomak izgleda kao i prije trudnoće. Ali, mnoge se neprijatno iznenade kada shvate da se on nije previše smanjio. Doduše, nije tako okrugao i velik, ali sigurno nije ni ravan i zategnut kao kad ste bili u top formi

Nekoliko sedmica

To što se vaš stomak nije odmah smanjio ne treba vas čuditi i brinuti. Rijetko koja žena odmah nakon bebinog rođenja povrati prijašnji izgled. Stomak se devet mjeseci širio, a kada se porodite, on počinje lagano "ispuhivati".

Da bi ovaj proces uopće otpočeo neophodno je da prođe nekoliko sedmica, koliko je potrebno da se organizam vrati u normalu. Nakon rođenja djeteta mišić materice počinje se skupljati i njena zapremina se smanjuje. Ovo povlačenje može biti bolno tri do četiri dana nakon porođaja, jer se materica grči, što podsjeća na menstrualne bolove.

Obično sve dolazi na svoje mjesto nakon tri sedmice. Sve ove promjene ne trebaju vas previše uznemiravati, jer su one normalna pojava koja će dovesti do povratka organizma u stanje prije trudnoće.

Jeste li znali

Bolovi u materici obično se smanjuju četiri do pet dana nakon porođaja. Nemojte uzimati aspirin, jer on može pojačati krvarenje.

Više o temi Trudnoća

NAUČNO DOKAZANO
Kad buduća majka puši, plodu prijeti ova bolest
NA VRH

Podijeli članak na