BANJA LUKA

Čavka: Ako bosanski jezik ne može biti ustavna kategorija, ne trebaju biti ni druga dva jezika

Djeci će u knjižice biti upisivani jezici koji su priznati u Ustavu RS

Arhiv

O.Kavazović

3.9.2018

Bošnjačka djeca u RS ni ove godine neće moći izučavati svoj jezik. Najavio je to ministar prosvjete RS Dane Malešević, objašnjavajući kako će đacima u manjem bh. entitetu biti upisivani jezici koji su priznati Ustavom RS. 

Admir Čavka, predsjednik Kluba zastupnika Koalicije Domovina u NSRS, za Avaz.ba kaže da bosanski jezik uistinu nije okarakteriziran kao ustavna kategorija, ali da je tragikomična situacija da se ova odluka ne primjenjuje na području manjeg bh. entiteta.

- Ovdje se radi o ustavnoj kategoriji gdje bosanski jezik nije uveden kao ustavna kategorija u RS i to je nešto na čemu smo mi morali raditi, a to što je ovdje tragikomično jeste da djeca u Kozarcu kod Prijedora mogu izučavati bosanski jezik, a u Prijedoru je on zabranjen. To su upravo stvari na kojima će bošnjački predstavnici u budućnosti morati raditi, da se preko Ustava dođe do cilja - da se bosanski jezik prizna i to je ono čemu mi težimo - izjavio je Čavka.

On je naglasio da je još veći problem za sve u RS to što je prvi razred osnovne škole na području RS upisalo svega 9.000 prvačića, što je najmanji broj upisanih do sada.

- Naglašavam još jednu činjenicu kada je u pitanju školstvo, prvi razred osnovne škole upisalo je 9.000 prvačića, što je najmanji broj upisanih do sada, što je i za nas, povratnike, i sve ljude u RS porazna statistika i to samo predstavlja situaciju u kojoj se nalazimo. Ali niko se tim problemom ne bavi, nego se bave daljnjim ponižavanjem Bošnjaka u manjem bh. entitetu, a ne žele da vide to da za nekoliko godina možda nećemo imati kome držati nastavu - ističe Čavka.

Zastupnik u NSRS rekao nam je da su slali apel međunarodnim institucijama da izvrše pritisak na vlast u RS da povuče odluku o nazivu "jezik bošnjačkog naroda".

- Pokušavali smo preko svih ambasada i OHR-a utjecati na vlast u RS povodom ove odluke, međutim, ovdje se jasno u Ustavu kaže da se jezik srpskog naroda zove srpski, hrvatskog hrvatski, a bošnjačkog bošnjački. Prva dva naroda svoje jezike nazivaju tim imenima, a ne jezikom srpskog ili hrvatskog naroda, ali mi Bošnjaci smo diskriminirani po tom pitanju, tako da možemo kazati da se Ustav primjenjuje samo kada je u pitanju bošnjački narod. Ovdje je u pitanju primjena Ustava, ako ne može bosanski jezik biti ustavna kategorija, ne trebaju biti ni druga dva -  zaključio je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.