BIHAĆ

Tin na svijet došao u autu i ljekari nisu vjerovali da će preživjeti

Majka Marijana Jurić-Pehlivanović kaže da je porođaj podsjećao na filmske scene

Marijana s Tinom: Borba se isplatila

M. MUJADŽIĆ

18.2.2019

Svake godine oko 15 miliona djece u svijetu rodi se prijevremeno. Razlozi za to su brojni, a medicinska briga od izuzetne je važnosti za preživljavanje i kvalitet života ove djece. Za život prijevremeno rođenih beba u BiH svakodnevno se brinu i na Odjelu neonatologije Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

Kontrolni pregledi

Bore se i majke, svjesne rizika koje nosi prijevremeni porođaj. Tin ima dvije i po godine i rođen je u autu, u blizini gradske biblioteke. Njegova majka Marijana Jurić-Pehlivanović tada je bila u sedmom mjesecu trudnoće i kaže da je porođaj, dva mjeseca prije zakazanog termina, i to u autu, Ma.

Nakon toga uslijedila je i bespoštedna borba za Tinov život izvan Unsko-sanskog kantona. U inkubatoru, u Banjoj Luci i Sarajevu, sa svim komplikacijama koje prijevremeno rođene bebe imaju, Tin je proveo 76 dana. Za to vrijeme, Marijana je živjela za trenutak kada će vidjeti svoje dijete, pomilovati ga i nahraniti te čuti dobre vijesti o njegovom napredovanju, jer je tada Tin imao brojne komplikacije.

- Sve je to normalno, od infekcija, sepsi, konvulzija, prestajanja disanja pa sve do gušenja prilikom hranjenja. Sve je to Tin prošao bez ikakvih posljedica i oštećenja - kaže Jurić-Pehlivanović.

Tin je po rođenju bio dug 42 centimetra i imao je svega kilogram i 290 grama.

- Kada je došao kući, nakon 76 dana provedenih u inkubatoru imao je dvije kile i 200 grama. Nismo znali šta ćemo, bio je skroz mala beba, sve su koščice bile. Usred ljeta, u sobi nam je radio radijator - nastavlja Marijana, koja je, svjesna rizika koje nosi prijevremeni porođaj, sa strepnjom čekala kontrolne preglede. A u dvije godine, priča nam, bilo ih je zaista mnogo. Svakih 15 dana bili su redovni u Sarajevu, ali i u bolnici u Bihaću. Konačno, dvije godine kasnije, Tin je zdrava beba.

Zdrav dječak

Marijana dodaje da u vrijeme borbe za Tinov život o sebi nije razmišljala.

Izborili se sa svim zdravstvenim preprekama

- Doktori Tinu, u to vrijeme, nisu davali velike šanse za život. Rekli su mi da ostanem s djetetom koje sam imala u kući, jer Tinu tada nisam mogla mnogo pomoći. Doktorica iz Sarajeva jednom nam je rekla da poznaje Tinov slučaj i da nikad nije mislila da će se ovako izvršiti - završava Marijana svoju priču o bebi koja se izborila sa svim zdravstvenim preprekama i danas postala zdrav dječak.

Radoznao i veseo

- Tin je veoma radoznao i veseo. Ko ne zna njegov način dolaska na svijet, ne bi nikad rekao da je to sve tako bilo, a s druge strane, kad se pročita otpusno pismo iz bolnice, dvije godine kasnije, ispada kao da nisu njegovi nalazi - kaže Marijana.

Donacija bolnici

Svake godine, na desetine vitalno ugroženih beba iz Kantonalne bolnice bude prevezeno u veće kliničke centre na daljnje posmatranje i liječenje. Za te potrebe, na putu njihove borbe za život Odjel neonatologije prošle je godine dobio i transportni inkubator s respiratorom.

Marijanin porođaj podsjećao na filmske scene

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.