TRGOVAČKI PUTNICI

Najmanje kupaca imam u državnim ustanovama

Ovo je zaboravljen posao, upravo zbog toga ima perspektivu, kaže Ivanović

Ivanović: Svakog dana na leđima nosi 20 kilograma knjiga. Avaz.ba

G. DAKIĆ

3.3.2019

Marko Ivanović (22) došao je prije nekoliko dana u Banju Luku s ruksacima punim knjigama. Njegov posao je, kako kaže za “Avaz”, jedinstven i pomalo zaboravljen. Marko prodaje knjige od vrata do vrata.

Gdje su kupci

Rođen je u Foči. Pedagoški fakultet upisao je u Bijeljini, a prije pola godine počeo se baviti uličnom prodajom knjiga. Marko ide od kafića do kafića, od škole do škole, od državne ustanove do državne ustanove.

- U državnim ustanovama je, naravno, najmanje kupaca, ali to ne smeta. Prodavač nikad ne zna gdje leži ili spava kupac. Moj posao je da tražim one koji vole da čitaju, a njih ima svuda - kaže Marko za naš list.

U Banju Luku je stigao iz Dervente, a uskoro ga očekuje i šetnja Prijedorom. Marko dodaje da knjige prodaje u svim mjestima širom BiH.

Najviše se prodaju romani i knjige iz psihologije

- Bio sam u Bijeljini, potom u Derventi, Doboju, Tuzli, Prnjavoru. Uskoro ću na posao u Prijedor, Krupu na Uni... Ovo jeste zaboravljen posao, ali baš zbog toga ima perspektivu - ističe Marko Ivanović.

Nisam na teretu

On svakog dana na leđima nosi 20 kilograma knjiga. Najviše se prodaju romani i knjige iz psihologije. Marko kaže da može da zaradi za pristojan život i dodaje da namjerava da se i dalje bavi ovim poslom.

- Ovo je plemenita samostalnost. Ne zavisim od roditelja, nisam im na teretu. Sadržaj knjiga je takav da ljude podstiče da se intelektualno i duhovno izgrađuju, a samim tim i fizički - rekao je Marko Ivanović.

Knjige nabavlja od raznih izdavača, a posjećuje i sajmove kako zbog nabavke, tako i zbog prodaje. - Do sada je najbolja prodaja bila u Modriči. Svakog dana radim po osam sati, od devet ujutro do pet popodne - istaknuo je Ivanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.