20 PITANJA ZA...

Pacijent nakon presađivanja kose tražio da mu bude kovrdžava

Karabeg: Više dječije graje i igre. Arhiv

Piše: Z. KARIĆ

29.6.2019

1. 

Estetske intervencije u svijetu postale su uobičajna stvar kojoj se, osim poznatih ličnosti, podvrgava i običan svijet. Kakva je situacija kod nas?

- Izrazito više se podvrgava operacijama “običan” svijet.

2.

Dolaze li Vam poznati političari i političarke iz BiH kako bi promijenili nešto na svom tijelu? 

- Svaka osoba kojoj smeta estetski, funkcionalni ili kozmetski nedostatak na tijelu ima pravo i mogućnost da ga korigira ukoliko ima realna očekivanja.

3.

Ko više traži Vaše usluge, žene ili muškarci?

- Skoro 70 posto žene i 30 posto muškarci.

4.

Na koje zahvate žene najčešće dolaze, a na koje muškarci?

- Žene najviše dolaze na kozmetsku hirurgiju, operacije grudi, nosa, liposukciju i operaciju uljepšavanja kapaka. Muškarci najviše traže operacije nosa, kapaka, zatezanja lica, smanjivanja povećanih “ženskih” grudi, liposukciju, ali i na popunjavanje bora i botoks.

5.

Ima li veoma zahtjevnih pacijenata i odbijete li neke?

- Naravno da ima. Ali, najvažnije je identificirati pacijenta sa psihološkom devastacijom. Takve pacijente ne operiramo u Poliklinici “Karabeg”, jer će biti nezadovoljni i kod perfektno urađenog operativnog zahvata. Ne operiramo ni pacijente s nerealnim očekivanjima.

6.

Traže li Vaši pacijenti neke neobične stvari? Ako traže, šta je to?

- Da. Žele, naprimjer, da, nakon transplantacije kose, imaju kovrdžavu kosu ili da kod teškog disanja uradimo samo jednu nosnicu, jer bi bilo jeftinije itd.

7.

Neka anegdota iz sale?

- Pacijentica koja je došla iz inozemstva, pri samom buđenju na kraju operacije traži da jede ćevape u operacionoj sali. Smijali smo se, ali diskretno.

8.

Može li estetski zahvat pomoći osobi da ojača samopouzdanje?

- Veoma mnogo. Samopoštovanje, bolji rezultati na poslu, bolji socijalni život, druželjubivost i otvorenost se podrazumijevaju.

9.

Predsjednik ste Udruženja plastičnih hirurga u BiH. Gdje se mi uopće možemo svrstati u svijetu kad je riječ o plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji?

- Naše Udruženje je član najvećih svjetskih udruženja ICOPLAST, ESPRAS, BAPRAS, FELLOWS IN SCIENCE, a imamo i naše predstavnike u istim tijelima.

10.

Šef ste medicinskog tima nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Kad Vam je do sada bilo najteže, a kad ste bili najponosniji?

- Najponosniji sam bio kad se svirala himna BiH na Marakani u Brazilu. Najžalosniji sam bio nedavno u Torinu kad smo izgubili sa 2:1 protiv Italije ili kad smo nadigrali Francusku u Parizu, a iz penala primili gol u 78. minuti i odigrali 1:1.

11.

Šta mislite o političkim dešavanjima u BiH? Kakvo je trenutno stanje?

- Kod nas je trajno stanje, a ne trenutno, nažalost.

12.

Mladi sve više napuštaju zemlju, postoji li način da se to spriječi?

- Ne odlaze samo mladi. Odlaze i iskusni, veoma iskusni inžinjeri, kuhari, majstori, ljekari itd. Odlazak bi se mogao usporiti samo stvaranjem boljih uvjeta rada i naprednom ekonomsko-društvenom vizijom napretka zemlje.

13.

Na koji način je moguće pokrenuti napredak naše zemlje?

- Država se pravi od temelja. Ulaganje prvenstveno u obrazovanje. Zdravstvo, sudstvo i policiju dignuti na najviši mogući profesionalni nivo i osloboditi politike. Birati ljude koji su stručni i koji bezrezervno vole BiH. Dovesti jake investitore i izgraditi komunikacije.

14.

Vidite li se Vi jednog dana u politici?

- Ne. Ljekari ne bi trebali biti politički angažirani.

15.

Može li pojedinac promijeniti sliku svoje zemlje u svijetu u oblasti kojom se bavi?

- Naravno, veoma mnogo. Estetska hirurgija je na respektabilnom nivou upravo zbog pojedinaca koji nas predstavljaju na kongresima, prikazuju rezultate po cijelom svijetu kao pozvani, koji su u radnim predsjedništvima kongresa, koji pišu knjige i radove u referentnim časopisima.

16.

Vaš odnos s kolegama, ima li ljubomore, smicalica...?

- Sa 95 posto kolega koje poznajem, u izvanrednim sam odnosima, poslovnim i ljudskim. Nažalost, jednu dokazanu smicalicu dvojice kolega sa jedinim sudskim epilogom u životu sam prošao, izašao sam jači i bolji, što potvrđuje respektabilnost i sofisticiranost mojih/naših pacijenta iz Poliklinike “Karabeg”.

17.

Porodičan ste čovjek, kako uskladite privatno i profesionalno, a da niko ne trpi?

- I supruga je plastični hirurg. Zajedno radimo, živimo život, medicinu, ljubav, poštovanje, humanost. I na kongrese često idemo s užom porodicom.

18.

Na šta ste najviše ponosni u svojoj karijeri?

- Na svoju djecu, porodicu, studente, pacijente koje sam operirao. Uvijek smo bili progresivan tim na putu dizanja medicine i plastične hirurgije na pijedestal kroz stručne i naučne rezultate na svim mjestima na kojima sam bitisao.

19. Vaša zemlja snova?

- Moja predraga BiH. Uređena u svim segmentima, poželjna, atraktivna i puna sretnih, neopterećenih ljudi, Hercegovaca i Bosanaca, s više dječije graje i igre.

20.

Kako provodite slobodno vrijeme, šta najviše volite raditi?

- Druženje s djecom i suprugom, porodicom, prijateljima, skijanje, igra šaha i fudbala, slušanje muzike, putovanja, hirurgija, FK Sarajevo i reprezentacija BiH u fudbalu su moje ljubavi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.