NEVJEROVATNO

Starac k'o mladić: Usred zime se kupao u rijeci Bosni kao da je juni

Begovac se okupao pri temperaturi zraka u tom gradu od dva Celzijeva stepena iznad nule

D. Pa. / Avaz.ba

4.1.2020

Sa današnjeg kupanja - Avaz
Hladna voda nije ga spriječila da se kupa - Avaz
Skok u Bosnu - Avaz
Pripreme za kupanje - Avaz
Kupanje u Bosni - Avaz
+2

Sedamdesetdevetogodišnji Zeničanin Hamid Begovac, kojeg je bodrilo desetak njegovih prijatelja, obavio je danas na lokalitetu Kamberovića polja tradicionalno novogodišnje kupanje u rijeci Bosni

Begovac se okupao pri temperaturi zraka u tom gradu od dva Celzijeva stepena iznad nule. 

- Ako računam novogodišnja i kupanja za ''Čimburijadu'', prvog dana proljeća, ovo je moje 65. kupanje u rijeci Bosni. Prvi sam se put okupao kao 14-godišnji dječak u januaru u Travniku, na Plavoj vodi - ističe Begovac i dodaje da je za ovakav poduhvat važno prethodno obaviti pripreme, koje traju i po nekoliko dana. 

On se, kaže, uglavnom sprema na Smetovima, gdje se masira snijegom, ali je u nedostatku snijega prije ulaska u vodu danas uz obalu rijeke pronašao malo leda te izmasirao svoje tijelo. 

Begovac je, inače, već 19 godina u penziji, a do 60. godine, do kada je bilo moguće darivati krv, 51 put darovao je tu dragocjenu tekućinu. Zbog toga je u bivšoj Jugoslaviji dobio najviša priznanja, a višestruki je, ističe, učesnik, komandir i udarnik omladinskih akcija. 

- Tri puta sam lomio ruke i noge, razbijao glavu. Na meni je obavljeno nekoliko operacija, ali sam dobrog zdravlja. Najvažnije je da je srce zdravo - kaže Begovac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.