SVIJET

Žena pozitivna na COVID-19 rodila zdravu bebu

U Grčkoj je rođena prva beba čija je majka zaražena koronavirusom

Novorođenče nije zaraženo virusom COVID-19. Ilustracija

Avaz.ba

19.3.2020

U Grčkoj je rođena prva beba čija je majka zaražena koronavirusom, ali su rezultati prvog testa na COVID-19 za novorođenče negativni, javlja MIA.

Trudna žena koja se jučer porodila carskim rezom, bila je prethodno hospitalizirana i bio je aktiviran plan za poseban tretman.

Direktorica Ginekološke klinike u Atini Sofija Kalantaridu za grčku televiziju Skaj  rekla je da u toj bolnici već postoji specijalno odjeljenje, namijenjeno za takve slučajeve, dok su zaposleni već imali obuku u takvim situacijama.

Ginekolog Jorgos Hreljas rekao je da su znali da je trudna žena zaražena virusom COVID-19 te da je bila neophodna posebna pažnja i lična zaštita.

Ovaj slučaj komentirao je i grčki ministar zdravlja Vasilis Kikiljas, koji je na svom nalogu na Twitteru objavio selfi fotografiju ljekara sa majkom.

- I usred teškoća rodila se nada za doktore i medicinske sestre u bolnici Atikon nakon rađanja prvog djeteta u našoj zemlji od majke pozitivne na virus COVID-19. Beba je zdrava - napisao je Kikiljas na svom nalogu na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.