REAKCIJA

SDP BiH poziva Sarajlije na protest protiv revizije historije i veličanja ustaških zločina

Socijaldemokratska partija BiH poziva sve antifašiste da dignu glas i spriječe da BiH i Sarajevo budu svrstani kontra antifašističke Evrope koja upravo Dan pobjede nad fašizmom obilježava kao Dan Evrope

SDPBiH: Nećemo dozvoliti reviziju istorije. Avaz

Avaz.ba

8.5.2020

Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osuđuje najavu održavanja mise u Sarajevu za ubijene na Blajburškom putu, kao jedan od posljednjih činova revizije historije iz Drugog svjetskog rata i to u osvit proslave 75. godina od pobjede nad fašizmom.

  - Misa za ubijene na Blajburgu je poznati revizionistički uradak Počasnog blajburškog voda, čija okupljanja je Austrija više puta zabranjivala i hapsila učesnike, a zbog neodvojive ikonografije ustaštva i endehazije. Na Blajburgu su stradali ustaški oficiri, zajedno sa njihovom ratnom braćom - četnicima, kao pripadnici vojnih formacija domaćih izdajnika, čineći zločine od Jasenovca do Stare Gradiške - navedeno je u saopćenju SDPBiH.  

Ova stranka podsjeća da je Sarajevo tokom Drugog svjetskog rata dalo 10.000 života u Drugom svjetskom ratu, a naročito su svirepa ubistva, mučenja i pravljenja masovnih grobnica na Darivi, te vješanje 55 časnih heroja grada na Marindvoru, pred oslobođenje Sarajeva. 

- Zanimljivo je da nikada nikome nije palo na pamet da održi misu za nedužno stradale Sarajlije, ali i sve žrtve ustaškog terora za vrijeme NDH - ističe SDPBiH. 

 

Misa je najavljena za 16. maj u sarajevskoj Katedrali. Avaz

SDPBiH smatra da nikakva revizija slavne narodnooslobodilačke borbe neće proći te ističe da će se uvijek boriti protiv, kako navode, ovakvih bijednih pokušaja falsifikovanja historije. 

- Nećemo pasti pod pokušaje sakrivanja jasnih zločina uspostavljenog državnog ustaškog aparata u skute religije. Nećemo dopustiti reviziju, jer danas niko ne propituje akcije De Gola, koji je jednako reagirao na kvislinge u Francuskoj. Smatramo da je konačno došlo vrijeme da se religijske institucije ograde i suprotstave agresivnom neofašizmu koji promiču pripadnici njihovih vjerskih zajednica, a ne da doprinose relativizaciji historijskog značaja antifašističke borbe i pobjede nad zločinačkim režimima - navedeno je u saopćenju.  

Socijaldemokratska partija BiH poziva sve antifašiste da dignuj glas i spriječe da BiH i Sarajevo budu svrstani  kontra antifašističke Evrope koja upravo Dan pobjede nad fašizmom obilježava kao Dan Evrope. 

- Ukoliko se ipak misa bude održala, SDP će pozvati antifašiste da se u isto vrijeme mirnim protestima suprotstavimo reviziji historije i veličanja fašizma, te tako pokažemo demokratskom svijetu kako u Bosni i Hercegovini antifašizam živi - navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.