OBRAZOVANJE

Đaci u RS se vraćaju u klupe, danas odluka u KS

U RS nastavni sat će trajati maksimalno 30 minuta, a tamo gdje je više odjeljenja - 20 minuta l Kao kanton ćemo biti spremni za početak nove školske godine, kazao ministar Krivić

Učenici još ne znaju kako će se odvijati nastava. Ilustracija

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

18.8.2020

Dok se u Kantonu Sarajevo još ne zna kako će se odvijati nova školska godina zbog koronavirusa - online, u klupama ili kombiniranom metodom - učenici u Republici Srpskoj definitivno se vraćaju u školske klupe.


Tematska sjednica

Trivić: Minimalni rizik. Arhiv

To je potvrdila jučer resorna entitetska ministrica Natalija Trivić, kazavši da je ova odluka donesena na posebnoj sjednici Vlade RS. Potvrdila je da školska godina počinje 1. septembra. Dodala je kako su stručnjaci procijenili da je važan kontakt učenika i nastavnika. 

- Nastavni sat će trajati maksimalno 30 minuta, a tamo gdje je više odjeljenja - 20 minuta. U odjeljenju maksimalno može biti 15 učenika. Cilj je da imamo minimalan rizik od obolijevanja od koronavirusa - rekla je Trivić.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, s ministrom Anisom Krivićem na čelu, danas će održati tematsku sjednicu s Kriznim štabom Ministarstva zdravstva KS na kojoj će donijeti konačnu odluku na koji način će se pohađati nastava. Članovi Kriznog štaba će informirati Ministarstvo o epidemiološkim mjerama koje će se morati poštovati u budućem periodu prilikom realizacije nastave.

- Ministarstvo je detaljno razradilo sve modele nastave, a to su tri elementarna modela koji podrazumijevaju realizaciju redovne nastave, uz poštivanje epidemioloških mjera koje će biti donesene, model prilagođene intenzivne online nastave te kombinirati model realizacije nastave koji bi podrazumijevao “in class” nastavu, odnosno u učionicama, i online nastavu u odnosu na epidemiološke mjere, ali i kapacitete škola - rečeno nam je iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS.

Također, u vezi s donošenjem odluka o realizaciji nastave u prve dvije sedmice školske godine Ministarstvo je stava da se na prvo mjesto mora staviti zdravlje učenika.


Krivić: Poštovati mjere. Arhiv

Ocjenjivanje učenika

- Ministarstvo je završilo evaluaciju online nastave realizirane u prošlom periodu, kada su radne grupe izradile metodologiju realizacije online nastave u KS, smjernice za praćenje i vrednovanje i ocjenjivanje učenika tokom online nastave i smjernice za izradu digitalnog obrazovnog sadržaja za osnovne i srednje škole - kazao je Krivić. 

Dodao je da misle i na probleme kao što su nedostatak informatičkih sredstava, dezinfekcijska sredstva, edukacije nastavnika, djeca s hroničnim oboljenjima, djeca s teškoćama u razvoju…

- Kao ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS mogu biti zadovoljan radom Ministarstva i svih uključenih u navedene akte i smjernice. Kao kanton ćemo biti spremni za početak nove školske godine ma kakve mjere bile - zaključio je Krivić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.