26. APRIL

Danas je Svjetski dan obnovljivih izvora energije

Bosna i Hercegovina do 2035.godine 40 posto potrebne električne energije treba da proizvodi iz obnovljivih izvora

Svjetski dan obnovljivih izvora energije. Ilustracija

Piše: A. Č.

26.4.2021

Obnovljivi izvori energije pokazali su značajnu otpornost usred krize izazvane pandemijom koronavirusa koja im je dala dominantnu i nezamjenjivu ulogu – ubrzala je energetsku tranziciju koja se temelji na domaćim obnovljivim resursima. 

Kriza je motivirala države da shvate da se mogu i moraju osloniti na vlastitu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora kako bi postale više energetski samodostatne, a time i otpornije na svake buduće udarce. 

Tim više je značajan današnji dan – Svjetski dan obnovljivih izvora energije.

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. aprila, na dan černobilske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986. godine, s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, geotermalnih izvora.

Fond za zaštitu okoliša FBiH. FZOFBiH

Evropska komisija donijela je Zeleni plan s ciljem da Europa do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent. 

Bosna i Hercegovina do 2035.godine 40 posto potrebne električne energije treba da proizvodi iz obnovljivih izvora.

Da bi dostigla taj cilj BiH bi svake godine u izgradnju malih hidroelektrana, vjetroelektrana, fotonaponskih elektrana i elektrana na bio gorivo trebalo da investira oko 220 miliona KM.

Naš okoliš, naša budućnost, budimo odgovorni

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.