RIJEČ STRUKE

Dr. Adisa Balićevac-Cerić za "Avaz": U porastu broj pacijenata sa stomačnim tegobama

Terapija je simptomatska, a u tom slučaju rehidracija je najbitnija

Dr. Balićevac-Cerić: Uzroci stomačnih tegoba najčešće su virusi. Facebook

Piše: Z. Karić

5.5.2022

U posljednje vrijeme sve je više djece, ali i odraslih, koji se javljaju u domove zdravlja zbog stomačnih tegoba. Ovo je za portal „Avaza“ potvrdila i dr. Adisa Balićevac-Cerić.



Sve ovisi od organizma

- Uzroci tih stomačnih tegoba najčešće su virusi među kojima prednjači rotavirus. Kod pacijenata se javlja proliv, povraćanje, grčevi u stomaku te mogu imati temperaturu, ali i ne moraju. Sve ovisi od organizma koliko je otporan – kaže dr. Balićevac-Cerić.

Dr. Balićevac-Cerić dodaje da se simptomi stomačnih tegoba jave nekih dan-dva nakon zaraze, a bolest traje ovisno od toga koliko je virusa uneseno u organizam.

 - Tokom oboljenja dolazi do dehidracije. Neka djeca prije dehidriraju, a kod neke je potrebno više vremena da dehidriraju. To je sve individualno. Ali, ono što se može reći jeste da je način na koji se ljudi obično zaraze jeste nedovoljno pranje ruku, konzumiranje neopranog ili nedovoljno opranog voća i povrća te dolazak u kontakt s pacijentom – govori dr. Balićevac-Cerić. 


Rehidracija je najbitnija

Terapija je simptomatska, a u tom slučaju rehidracija je najbitnija.

- U ovom slučaju, kada pacijent dehidrira, najbolje je koristiti otopine za rehidraciju. One se daju svakih 5 do 10 minuta po gutljaj. U ovakvim slučajevima najvažnije je nadomjestiti tekućinu. Također, važno je znati da u slučaju ako dijete povraća, treba sačekati nekih 20 do 30 minuta pa tek onda početi s rehidracijom da se ne bi desilo ponovno povraćanje – savjetuje doktorica. 

Dr. Balićevac-Cerić savjetuje da kod stomačnih tegoba treba izbjegavati mliječne proizvode i čvrstu hranu, a uvesti dijetalni režim ishrane kod malih beba koje su na mliječnoj formuli, onda davati formulu koja je prilagođena dijetalnom režimu ishrane, ali bez laktoze jer su crijeva oštećena i ona ne mogu preraditi laktozu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.