SJEVERNA BOSNA

Šljivike napala uš uvijalica: Grane se suše kao da ih je vatra spržila

Vlasnici voćnjaka koji su izvršili prskanje nekim od insekticida pred beharanje sada nemaju problema

Sinanović: Proveo sve agrotehničke mjere. H. Čalić

Piše: H. Čalić

5.6.2022

Vlasnici brojnih šljivika u sjevernoj Bosni, a posebno na područjima Distrikta Brčko, Gradačca, Srebrenika, Gračanice, Doboj-Istoka, Modriče, Bosanskog Šamca, ovih dana suočavaju se s velikim problemima.


Navala parazita

Primijetili su da se na nekim stablima šljive grane suše. Prvo se listovi saviju, a onda navali parazit, tzv. uvijalica, i grane se suše kao da ih je vatra spržila, govore nam.

Nažalost, očekivanja šljivara nisu dobra te najavljuju da će prinosi na pojedinim parcelama biti prepolovljeni, a štete bi se mogle osjetiti tek naredne godine. Tačan uzrok ovolikog broja uši nije poznat stručnjacima s kojima smo razgovarali.

- Šljive je ove godine, znatno gore nego ranijih godina, napala šljivina uš uvijalica. Ona se zimi ugnijezdi, odnosno prezimi kao jaje, a u aprilu se izleže uš veličine do dva milimetra, pa u maju i junu napadnu cijelo stablo. Vlasnici voćnjaka koji su izvršili prskanje nekim od insekticida pred beharanje sada nemaju problema - kaže nam poznati šljivar iz gračaničkog kraja Muhamed ef. Sinanović.


Nema problema

Kako nam je rekao Sinanović, prošla godina bila je prosječna po urodu šljive, pa je kilogram sirove šljive koštao od 1,5 do 2 KM. U svom voćnjaku on nema problema s ovim parazitima jer je proveo sve agrotehničke mjere, a godišnje proizvede oko 80 do 100 tona kvalitetne šljive.


U sjećanju 2013. godina

Šljivari iz ovog kraja još pamte 2013. godinu, kada je šljiva rodila kao nikad. Grane su se lomile od roda, koji je, usto, bio kvalitetan. Bilo je slučajeva da voćari koji su imali velike šljivike nisu mogli pobrati rod, pa su šljivu dijelili besplatno, samo da ne propadne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.