BIJEG OD VRUĆINA

Doboj: Građani osvježanje potražili na Goranskom jezeru

Dok su se jedni kupali i osvježavali u jezerskoj vodi, drugi su uživali u debeloj hladovini, a treći su smogli snage, pa se i prošetalo

Bistra voda u Goraskom jezeru, mamac za ljude svih uzrasta, a tu je i debela hladovina. H. Čalić

H. Čalić

24.7.2022

Mnogobrojni građani svih uzrasta iz Dobojai okoline, Doboj Istoka, Gračanice, Tešnja, Doboj Juga, Maglaja, jučer su spas od tropskih vrućina potražili na Goranskom jezeru, smještenom u podnožju planine Ozren, 7 kilometara od Doboja,koje je okruženo borovom šumom i netakutom prirodom u selu Jošava. Dok su se jedni kupali i osvježavali u jezerskoj vodi, drugi su uživali u debeloj hladovini, a treći su smogli snage, pa se i prošetalo, ili biciklima provozalo, uređenim stazama, a onda su uživali u ljepotama Goranskog jezera.

Ovdje je u bivšoj Jugoslaviji oplođena ideja da se sagradi jezero, pregrađivanjem rijeke, bolje rečeno planinskog potoka Jošava, te je nastalo Goransko jezero. Ovdje su logorovali gorani iz cijele Jugoslavije i bilo je nadaleko poznato. Danas je jezero dograđeno pratećim sadržajima, planinarskim i biciklističkim stazama, stolovima i klupama u borovoj šumi, a koncesionar Milomir Božić je uveo i bogatu gastro ponudu i prihvatljive cijene.



Bistra voda u Goraskom jezeru, mamac za ljude svih uzrasta, a tu je i debela hladovina. H. Čalić

 - Goransko jezero je 2014. godine u neviđenim poplavama bilo devastirano u dobroj mjeri, ali smo ga obnovili i ono danas onima koji ga posjete pruža sve što priroda može dati, čistu i bistru planinsku vodu, uređene plaže i skakaonice, restoran sa tradicionalnim bosanskim specijalitetima. Mi, kao što su i gorani radili prije četrdeset godina, ljubomorno čuvamo ovu prirodu, ovu borovu šumu. Gradimo ono što ljudima može da odmori tijelo i dušu. Ovdje se lakše diše, bolje jede, odavde se kući vraćate kao preporođeni, posebno u ove paklene dane, kupajući se, odmarajući u hladovini, blagoj šetnji, uz cvrkut ptica i blagi povjetarac - kaže Božić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.