NESREĆA KOD BJELAŠNICE

Doktorica Džana Kapić zbrinula sve povrijeđene do dolaska Hitne pomoći

Bilo je mnogo krvi, jedno auto je bilo u provaliji, čim sam vidjela o čemu se radi sakupila sam kutije prve pomoći iz svih auta, pregledala sve osobe, kaže Kapić

A. Č.

21.8.2022

Džana Kapić pomogla povrijeđenima - Avaz
Dnevni avaz
U nesreći povrijeđeno šest osoba - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila danas na putu Krupac - Bjelašnica povrijeđeno je šest osoba.

Na licu mjesta bila je predsjednica mladih Crvenog križa Federacije BiH Džana KapićOna je certificirani instruktor prve pomoći i od nedavno doktor medicine. 

Svojim dugogodišnjim učenjem i znanjem tehnika prve pomoći uspjela je pomoći i sanirati ozbiljne povrede u nesreći koja se danas dogodila na putu Krupac - Bjelašnica.


Naime, u nesreći je bilo povrijeđeno šest osoba, a Džana im je do dolaska hitne hrabro pritekla u pomoć. U pitanju su bile dislokacije ruke, lom nosa, otvorena povreda na glavi, krvarenje na nozi, kao i sumnja na povredu kičme i stanje šoka.

- Bilo je mnogo krvi, jedno auto je bilo u provaliji. Čim sam vidjela o čemu se radi sakupila sam kutije prve pomoći iz svih auta, pregledala sve osobe i počela zbrinjavati najhitnija stanja. Pozvala sam odmah i hitnu pomoć i tražila više vozila - navodi Džana koja je prvu pomoć počela učiti još u osnovnoj školi.

Ovo je jedan od pokazatelja zašto je važno učiti tehnike iz prve pomoći i biti uvijek u mogućnosti pružiti osnovnu pomoć do dolaska profesionalnih timova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.