ODRŽANA PREZENTACIJA

Centar za socijalni rad BPK Goražde pokrenuo kampanju promocije hraniteljstva

Cilj kampanje je predstavljanje hraniteljstva kao oblika socijalne zaštite, pojasnila je direktorica Centra za socijalni rad BPK Mediha Jašarević–Hodžić.

Na području BPK Goražde postoji samo jedna hraniteljska porodica. FENA

E. A. / Fena

22.11.2022

Javna ustanova Centar za socijalni rad Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde uz podršku Misije OSCE-a u BiH pokrenula je kampanju promocije hraniteljstva pod sloganom "Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica“.

Početak kampanje označen je danas prezentacijom za predstavnike svih relevantnih ustanova i institucija na području BPK Goražde.

- Cilj kampanje je predstavljanje hraniteljstva kao oblika socijalne zaštite, kojom se djeci i odraslim licima koja su privremeno ili trajno ostala bez roditeljskog staranja, pruži zaštita u hraniteljskoj porodici kao najhumanijem obliku porodičnog zbrinjavanja - pojasnila je direktorica Centra za socijalni rad BPK Mediha Jašarević–Hodžić.

Naglasila je da je namjera ukazati na značaj smještaja u hraniteljske porodice.

- Na području BPK Goražde postoji samo jedna hraniteljska porodica što znači da svijest o ovom obliku socijalne zaštite nije dovoljno razvijena. Petoro djece smješteno je u ustanove dok, s druge strane, postoje tzv. rizične porodice za odgajanje djece, tako da se hraniteljstvu i na području BPK mora posvetiti više pažnje odnosno taj oblik približiti građanima - kazala je ona.

U okviru kampanje promocije hraniteljstva u svim lokalnim zajednicama na području BPK Goražde u narednom periodu planirani su info pultovi s ciljem upoznavanja javnosti, a svi koji eventualno žele postati hranitelji za više informacija mogu se obratiti u Centar za socijalni rad BPK Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.