2. APRIL

U Goraždu obilježen Međunarodni dan svjesnosti o autizmu

Tim povodom organizirana je šetnja od Islamsko kulturnog centra do Mosta Alije Izetbegovića, a učesnici su nosili balone plave boje u znak podrške

Cilj je da se upoznaju građani sa autizmom. Fena

E. A.

2.4.2023

Udruženje za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju "Buđenje" u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH danas je u Goraždu obilježilo Međunarodni dan svjesnosti o autizmu.

Tim povodom organizirana je šetnja od Islamsko kulturnog centra do Mosta Alije Izetbegovića, a učesnici su nosili balone plave boje u znak podrške osobama sa autizom.

Podizanje svijesti

Predsjednica udruženja "Buđenje" Merima Jašarević naglašava da se simbolično i na ovaj način želi doprinijeti podizanju svijesti o autizmu.

- Cilj je da upoznamo građane sa autizmom i da apelujemo na društvo da djecu, mlade i osobe sa autizmom posmatra kao i druge građane, u smislu ostvarivanja njihovih prava i mogućnosti ostvarivanja lične sreće – kazala je ona.

Naglasila je da još uvijek prema tim osobama postoji velika stigma te da postoji potreba za podsticanjem svijesti o tim osobama.

- Moramo stalno isticati da djeca, mladi i osobe sa autizmom imaju jednaka prava prije svega u inkluziji koju moramo posmatrati kao dvosmjernu ulicu, a to znači da međusobno moramo biti jedni drugima podrška, prijatelji i prihvatati jedni druge i razumijeti. Djeca sa autizmom su posebna djeca, snaga, poseban svijet i izazov, ali i inspiracija za sve nas – kazala je Jašarević.

Promjena percepcije

Nada se da će sve ostale kao i današnja aktivnost doprinijeti promjeni percepcije društva prema osobama sa autizmom.

- Nadam se da će svaka osoba pokazati interes da upozna dijete, mladu ili stariju osobu sa autizmom i da će moći da kaže – Da, ja volim nekoga sa autizmom – poručila je predsjednica udruženja "Buđenje".

Današnjoj šetnji između ostalih pridružio se i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.