PROBLEMI

Pčelare zabrinule višednevne kiše: Koliko će loše vrijeme utjecati na cijenu meda

Prošla godina bila je rekordna u prinosima koji su iznosili i do 30 kilograma po košnici

Trepanić: Pčele se moraju prihranjivati. Avaz

H. Čalić

30.4.2023

Pčelari u Bosni i Hercegovini po dobrom će pamtiti 2022. godinu, kada su na pčelinjacima padali rekordi u proizvodnji meda. U prosjeku, jedno pčelinje društvo davalo je i do 30 kilograma meda, a cijena tegle se kretala od 20 do 25 maraka. Od tih prinosa, koji nisu bili bolji još od 2015. godine, kod pčelara ima još rezervi meda.

No, ova godina za pčelare nije dobro počela. Proljetna ispaša koju čine behar i druge proljetne biljke je potpuno podbacila. Uzrok su višednevne kiše, pa umjesto da pčele zuje i oprašuju biljke, njih pčelari prihranjuju. Ovo nam je potvrdio i Muharem Trepanić, dugogodišnji pčelar iz Tuzlanskog kantona.

- Prvih dana behara krenulo je dobro, a onda su naišli kiše, vjetar, na brdima i snijeg. U košnicama ima puno legla, pa je pčele potrebno prihranjivati. Vidjet ćemo kako će dalje biti. Uzdamo se u početak maja, kada počinju cvjetati bagremovi. Sada, kada od proljetne ispaše nema ništa, naše oči su uprte u nebo i nadamo se da će bagrem popraviti stanje - kazao je Trepanić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.