MOSTAR

Jarak: Pčelarstvo je lijek za žrtve mina i druge osobe s invaliditetom

Nadamo se da ćemo je brzo realizirati, rekla je Mustapić

Verica Jarak. Fena

FENA

12.5.2023

Završni događaj u okviru projekta "Medeni sat", kojemu je glavni cilj promocija meda i pčelinjih proizvoda, te stvaranje zdravih navika u ishrani kod najmlađih, održan je u petak u Osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama Mostar.

Predsjednik organizacije UDAS Željko Volaš istaknuo je kako je jako bitno da ovaj projekt pokreću ljudi s invaliditetom, odnosno same žrtve mina.

Jačanje djece s invaliditetom

- Te žrtve mina zapravo su pokazale da su ravnopravne s drugim građanima i da jačaju djecu s invaliditetom u ovoj lokalnoj zajednici, to je velika stvar. Jedni druge ojačavamo i osnažujemo, a ljudima koji nemaju invaliditet pokazujemo da mi možemo uraditi puno toga. Ovo su koraci koji stvarno pokreću zajednicu, djecu, žrtve mina i jačaju kapacitete svih nas koji živimo u ovim zajednicama - istaknuo je Volaš.

Tajnica udruge OSI MEN Hercegovine Verica Jarak kazala je kako je ova udruga registrirana u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) za promociju i zaštitu prava osoba s invaliditetom, kao i potporu njezinim članovima da se integriraju u društvu.

- Članovi Udruge su stradalnici od minsko-eksplozivnih naprava, a od kojih se većina bavi pčelarstvom, proizvodnjom meda i drugih pčelinjih proizvoda. Žrtve mina koje se bave pčelarstvom žele našim najosjetljivijim članovima društva, a to su prvačići i djeca s posebnim potrebama, upriličiti medeni sat za promociju zdrave hrane i prehrambenih navika korištenjem meda i drugih pčelinjih proizvoda, a isto tako skrenuti pozornost na očuvanje ekologije, biodiverziteta, jer pčele tome uvelike doprinose - kazala je Jarak.

Kreativan način

Dodala je da su na kreativan način djeci približili važnost meda.

- Uradili smo edukativno-zabavni sat kao vannastavnu aktivnost kako bi na kreativan način djeci približili važnost meda kao dijela zdrave prehrane, te ukazali koliko su pčele važne za prirodu i društvo. Na taj način želimo ukazivati na prava osoba s invaliditetom, njihovom integracijom u društvu i bavljenje aktivizmom, jer pčelarstvo je mogućnost, prilika, ali i lijek za žrtve mina kao i za druge osobe s invaliditetom - istaknula je Jarak.

Ravnateljica Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama u Mostaru Maja Mustapić naglasila je kako će ideja s medom u školama i zdravom prehranom kroz med i u ovoj školi biti jako dobro prihvaćena.

- Nadamo se da ćemo je brzo realizirati. Djeca zaista jesu uživala, međutim mislim da bi neki koncept i drugačijeg predstavljanja meda za ovu populaciju bio učinkovitiji. To kažem zato što među gužvom naša djeca malo slabije reagiraju, međutim njihovo znanje je sigurno adekvatno znanju bilo koje populacije. Nadam se da će se ova priča nastaviti i da smo na početku novog i lijepog druženja - kazala je Mustapić.

Projekat podržan

Projekt "Medeni sat" već je uspješno proveden među učenicima prvih razreda u pet osnovnih škola i Udruzi "Vedri osmjeh" Mostar, a iz Udruge OSI MEN Hercegovine su istaknuli kako im je želja po uzoru na "Medeni doručak" u Sloveniji, Hrvatskoj i zemljama regije prenijeti pozitivna iskustva i na područje Hercegovine, te na taj način skrenuti pozornost na prava invalidnih osoba, njihovo integriranje i aktivizam u društvo.

Projekt su podržali Ministarstvo za pitanje branitelja HNŽ-a i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, a na današnjoj prezentaciji projekta, među ostalima, bili su prisutni i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić i drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.