PRISUSTVUJE NEŠIĆ

Otvorena konferencija Sarajevo Migration Dialogue na Jahorini

Prostor Zapadnog Balkana nije samo opterećen ljudima koji traže svoj put ka zemljama EU, kazao je Nešić

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Sa današnje konferencije - Avaz
Dnevni avaz
A. O.

8.6.2023

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić danas je na Jahorini otvorio treću konferenciju Sarajevo Migration Dialogue, koja je okupila predstavnike zemlja regiona i stručnjake iz oblasti migracija i azila.

Organizatori konferencije su Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Švedsko predsjedavanje Vijećem Evropske unije uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja ima cilj da definiše konkretne buduće aktivnosti za održivo upravljanje migracijama na Zapadnom Balkanu.

Ministar Nešić je istakao da će na ovoj dvodnevnoj konferenciji razgovarati o svim važnim aspektima migrantske situacije.

- Prostor Zapadnog Balkana nije samo opterećen ljudima koji traže svoj put ka zemljama EU. Zapadni Balkan opterećen je humanitarnim aspektom migrantske situacije, političkim izazovima koji migracije nose sobom, ali i bezbjednosnim izazovima. Migracije sobom nose i izazove u vidu raznih oblika kriminaliteta, prije svega u ilegalnom transportu te u trgovini ljudima. A gdje kriminal pronađe način za to, pronalaze se načini da se u to sve uveže i ilegalna trgovina drogom, oružjem i drugim ilegalnim aktivnostima - istakao je Nešić.

Nešić je izrazio očekivanje da će održavanje ovog skupa na visokom nivou pomoći boljem povezivanju i razumijevanju da zemlje Balkana samo zajedno i jedinstveno mogu da se nose s ovako velikim problemom.

- Problem od kojeg pojedinačno ne možemo okrenuti glavu jeste problem kojim se zajedno moramo baviti. Zapadni Balkan je na to spreman i uvjeren sam da ćemo to i radom ovdje pokazati - zaključio je Nešić.

Medijima su se obratili državni sekretar za pitanja migracija i azila Švedske Enders Hol (Anders Hall) i zamjenica generalnog direktora za operacije, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) Ugoči Florens Deniels (Ugochi Florence Daniels). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.