NAŠA TEMA

Kako djeca upadaju u zamke pedofila: "Ubit ću ti roditelje ako ne pošalješ fotografiju"

Prijetnje se nastavljaju s ciljem pribavljanja dodatnih fotografija i videosnimaka

Kako djeca upadaju u zamke pedofila. AP

13.7.2023

Svakodnevno svjedoèimo porastu pedofilije i sve je više prijavljenih slučajeva, a o ovoj temi i drugim opasnostima na internetu razgovarali smo sa Sašom Petrovićem, inspektorom Federalne uprave policije (FUP) i svršenikom prestižne FBI-jeve akademije „Quantico“.

Kako nam je rekao, internet donosi razne opasnosti s kojima se djeca nisu spremna nositi, a jedna od najrasprostranjenijih u Bosni i Hercegovini jeste pedofilija.

Digitalni život

Prema njegovim riječima, najbitnije je objasniti roditeljima da danas mladi žive tzv. digitalni život te da bi trebali shvatiti šta to djeca dobivaju korištenjem tehnologija, a što ne mogu dobiti u fizičkom svijetu.

- Naša djeca traže uzbuđenje s ciljem podizanja nivoa adrenalina, odnosno krajnjeg produkta lučenja dopamina, hormona zadovoljstva, a, ako im je uskraćeno u fizičkom svijetu, takmičenja kroz sportske i druge aktivnosti, djeca se okreću internetu, prije svega igricama i traženju drugih oblika igre/adrenalina. Međutim, na internetu vrebaju i predatori koji traže svoje žrtve, naravno, pokušaja zlostavljanja djece ima i u fizičkom svijetu, ali anonimnost interneta oni uspješno iskorištavaju s ciljem zadovoljenja svoje bolesne pohote - kazao je Petrović.

Ciklus kojim pedofil vreba djecu poèinje s „upoznavanjem“, zatim „uspostavljanjem povjerenja/zaljubljenosti“, nakon toga pedofil traži ono što želi, a kasnije slijedi posljednja faza ciklusa - „emocionalna ucjena i prijetnje“. 

Izazivanje trauma

Glavni cilj seksualnih predatora jeste da pribave fotografije od djeteta, uz prijetnju kako će nauditi njemu i njegovim najbližima ako ih ne pošalje. Pod pritiskom djeca pristaju i šalju fotografije. Jedan od primjera koje je zabilježila i naša policija je da djetetu uzrasta od 10 godina predator kaže "ubit ću ti roditelje ne pošalješ li fotografiju ili video seksualno eksplicitne tematike".

- Dijete tog uzrasta ne može shvatiti da to nije stvarnost i najčešće pošalje fotografiju, upada "u ralje" pedofila i prijetnje se nastavljaju s ciljem pribavljanja dodatnih fotografija i videosnimaka, sada koristeći kao osnov prethodno pribavljene fotografije, što naposljetku dovodi do psihičkih i fizičkih trauma kod djece u smislu nanošenja povreda sebi i slično - naglasio je Petrović. 

Oprez roditelja

Petrović naglašava prevenciju kao najbitniji segment zaštite najranjivije kategorije stanovništva, što Federalna uprava policije provodi kroz program edukacije djece i roditelja u školama, gdje ih upoznaju s opasnostima koje vrebaju na internetu, načinima rada predatora i načinima zaštite djece od seksualnih predatora, prikazujući primjere iz prakse te upoznajući roditelje i djecu s načinom reakcije ako se ipak nešto negativno po djecu dogodi u virtuelnom prostoru.

Također, FUP, u saradnji s Centrom za sigurni internet Sarajevo, osim provođenja programa edukacije, upoznaje roditelje i djecu s mogućnostima anonimnog prijavljivanja i pružanja besplatne podrške psihoterapeuta, a o čemu se informacije mogu pronaći na internet-stranici „sigurnodijete“.

- Uvijek roditeljima savjetujem da što više razgovaraju s djecom i da se spuste na njihov nivo razmišljanja, da postavljaju pitanja, tipa, koje društvene mreže koriste i kako to funkcionira, te tom prilikom ukazuju i razgovaraju o mogućim opasnostima, naveo je Petrović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.