MINISTAR PRAVDE

Bunoza: Još nije usaglašen tekst Zakona o sudovima

Bunoza je istakao da je usvajanje zakona o sudovima nastavak puta BiH ka EU

Davor Bunoza. Fena

SRNA

6.9.2023

Ministar pravde u Vijeću ministara Davor Bunoza rekao je Srni da još nema potvrdu da je usaglašen tekst nacrta zakona o sudovima u BiH koji je razmatran na prošloj sjednici Vijeća ministara, a trebao bi da bude tema i na narednoj sjednici, zakazanoj za četvrtak, 7. septembar.

- Mi smo pokušavali riješiti neka sporna pitanja i do danas to nismo riješili, ne znam da li će se sutra nešto promijeniti, ali smatram da je ovo kvalitetan zakon koji je usklađen sa mišljenjima Venecijanske komisije i nadam se da će što prije biti usvojen na sjednici Vijeća ministara - rekao je Bunoza.

Bunoza je istakao da je usvajanje zakona o sudovima nastavak puta BiH ka EU.

Odgovarajući na pitanje da li su otklonjene nedoumice o tome da li sudije na suđenjima mogu nositi neka vjerska obilježja poput marame na glavi, te da li je prihvaćen zahtjev iz RS da sjedište drugostepenog Suda BiH bude u Banjoj Luci, Bunoza je rekao da bi se nošenje vjerskih obilježja trebalo rješavati podzakonskim aktima.

Rok od godinu godinu dana

- Te podzakonske akte bi trebao donijeti Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, a što se tiče sjedišta, stav Venecijanske komisije koji i ja podržavam jeste da to bude što bliže državnom zatvoru, a to je Istočno Sarajevo - naglasio je Bunoza.

Vijeće ministara na sjednici zakazanoj za četvrtak trebalo bi da razmotri Nacrt zakona o sudovima BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde.

Bunoza je najavio da bi novi zakon o VSTV-u trebao da bude donesen za godinu dana.

- Radna grupa ima redovne sastanke i ne znam kada će oni završiti svoj posao, ali se nadam da će to uraditi u roku od godinu dana od stupanja na snagu izmjena dopuna Zakona o VSTV-u - naglasio je Bunoza.

Komentarišući ocjene da je pravosuđe rak-rana BiH, Bunoza je rekao da BiH mora uskladiti propise sa međunarodnim standardima poštujući svoje ustavno uređenje.

- Moramo težiti ka tome da na pravosudne funkcije dolaze oni ljudi isključivo zbog svojih kvaliteta, a ne nekih drugih veza jer znam da imamo jako puno dobrih i kvalitetnih sudija i tužilaca i u svakom slučaju neophodno je da digitalizaciju pravosuđa uradimo što prije - istakao je Bunoza.

Nastavak odluke "Sejdić i Finci"

Osvrćući se na odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Kovačević protiv BiH" kojom je između ostalog predviđeno da pri izboru Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bude jedna izborna jedinica, Bunoza je rekao da ne bi komentarisao tu presudu na navijački način kao što to mnogi čine.

- Smatram da je to nastavak odluke "Sejdić i Finci" i drugih presuda gdje se navodi da cilj kojem u BiH težimo, možemo ostvariti bez isključivanja ostalih - pojasnio je Bunoza.

On je istakao da je novina u toj odluci što se odnosi na aktivno biračko pravo i na izborne jedinice.

- Moje mišljenje je da bi to trebalo pažljivo analizirati, ali ta presuda još nije konačna jer postoji rok za podnošenje zahtjeva za prespitivanje te odluke pred Velikim vijećem Suda u Strazburu - zaključio je Bunoza. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.