TREBINJE

Prva značajnija rekonstrukcija: Zgrada Doma zdravlja uskoro u novom ruhu

Bit će potrebne određene mjere reorganizacije, ali to ni u jednom trenutku neće pacijenti trpjeti, kazao je Todorović

Dom zdravlja dobiva novu fasadu. Facebook

P. Mucović

15.11.2023

Zgrada Doma zdravlja u Trebinju uskoro bi trebala dobiti novu fasadu, kao i novu stolariju. Već je raspisana javna nabavka, a sredstva u iznosu od 75.000 KM osigurana su kroz kapitalni grant Grada Trebinja.

Moderniji obrisi

Ovo je prva značajnija rekonstrukcija ovog objekta, a radovi počinju čim se okončaju postupak javne nabavke i neophodna administracija. Ukoliko vremenske prilike budu pogodovale izvođačima, nadležni očekuju da će kompletan posao biti završen za dva do tri mjeseca.

Prema riječima Radovana Todorovića, zamjenika direktora Doma zdravlja Trebinje, bit će zamijenjeni otvori na prednjoj strani, kao i polaganje demit fasade, čime će se ostvariti velike uštede što u električnoj što u toplotnoj energiji.

- Osim ovoga, želja nam je bila da ova ustanova dobije malo modernije obrise, s obzirom na to da je zgrada izgrađena osamdesetih godina prošlog stoljeća, tako da nije bilo nikakvih ulaganja u rekonstrukciju kada je u pitanju spoljašnost. Želimo da ovaj prostor u kome ostajemo uredimo i osavremenimo za sve one koji ovdje dolaze - pojasnio je Todorović.

Primarni nivo

Dodao je da, s obzirom na to da je ova ustanova primarni nivo zdravstvene zaštite, pacijenti neće trpjeti ni u jednom trenutku.

- Što se tiče organizacije ustanove, bit će potrebne određene mjere reorganizacije, ali to ni u jednom trenutku neće pacijenti trpjeti. Sav posao bi trebao da bude odrađen da pacijenti ne osjete, osim što će prilikom dolaska u ustanovu vidjeti da su radovi u toku, ali neće biti nikakvih pomjeranja - naveo je Todorović.

Na zaštićenoj listi

Tokom aprila i maja izvršena je zamjena otvora na zgradi u kojoj su smješteni Dječiji dispanzer i Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja. S obzirom na to da se radi o objektu koji se nalazi na zaštićenoj listi kulturne baštine i koji je star više od jednog stoljeća, morali su se ispoštovati svi propisi predviđeni prilikom adaptacije ovakvih objekata. Zbog toga nije urađena kompletna rekonstrukcija, već samo ono što je neophodno za funkcioniranje ovih službi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.