RAZGOVOR

Ministar pravde BiH Davor Bunoza za "Avaz": BiH će otvoriti pregovore u martu

Jedan od prioriteta koje BiH mora ispuniti na evropskom putu je reforma Ustavnog suda i reguliranje statusa međunarodnih sudaca u njemu

Davor Bunoza. Fena

Alen Bajramovic

22.1.2024

Usvajanje nekoliko zakona iz nadležnosti Ministarstva pravde BiH uvjet je za odobravanje početka pregovora o članstvu BiH u EU.

Realno očekivati

Državni ministar Davor Bunoza vjeruje da će odluka, koja se očekuje u martu, biti pozitivna.

- Mislim da je realno očekivati da zakoni o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH i sudovima BiH budu usvojeni do marta. Oni su u nekoliko navrata već bili predlagani na sjednicama Vijeća ministara, ali nije postojao konsenzus. Održao sam brojne sastanke s ciljem da u cijelosti usaglasimo nacrte ovih zakona i držim da je ostalo tek nekoliko spornih stvari oko kojih možemo pronaći rješenje. Sad nam je potreban politički dogovor i vjerujem da ćemo imati dovoljno mudrosti i razboritosti da prepoznamo značaj usvajanja ovih zakona - kaže Bunoza.

Ističe da je Ustavni sud BiH najvažnija institucija u državi i da se njegove odluke neupitno moraju poštovati i provoditi.

- Jedan od prioriteta koje BiH mora ispuniti na evropskom putu je reforma tog suda i reguliranje statusa međunarodnih sudaca u njemu. U razgovorima koje vodimo sporan je trenutak od kada bi Ustavni sud BiH trebao biti popunjen samo domaćim sucima i na koji način da se donese propis, da li izmjenom Ustava, za što je potrebna dvotrećinska podrška u Parlamentarnoj skupštini BiH, ili je to moguće uraditi donošenjem zakona o prestanku mandata međunarodnih sudaca. Nesporno je, ako želimo biti dio EU, da moramo imati Ustavni sud BiH popunjen samo domaćim pravnim stručnjacima - dodaje Bunoza.

Svi uvjeti

Nedavno se susreo i s ambasadorom Nizozemske, koja se protivi otvaranju pregovora s BiH prije nego što budu ispunjeni svi uvjeti.

- Moja očekivanja su da će BiH dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora jer smo, uprkos političkim neslaganjima, ipak napravili vidljive pomake. Veleposlanika Nizozemske sam dodatno upoznao s aktivnostima koje provodimo. Istaknuo sam da kruto insistiranje na provođenju svih evropskih prioriteta, kao uvjet za otvaranje pregovora, može stvoriti suprotan učinak. Bojim se da bi u tom slučaju bila poslana poruka da se ne isplati dogovarati i činiti kompromise kako bismo došli do boljih rješenja - zaključuje ministar Davor Bunoza.

Reforma sektora pravde

Na dnevnom redu Vijeća ministara BiH uskoro bi se trebala naći i Strategija za reformu sektora pravde, na kojoj su radili državno, entitetska i Ministarstvo pravde BiH. Bunoza kaže da su postavljene ostvarive reformske zadaće koje će se koordinirano provoditi.

- Krajnji cilj je osigurati vladavinu prava u zemlji, reformirati sistem izvršenja kaznenih sankcija, poboljšati međunarodnu pravnu pomoć i pravnu pomoć stanovništvu, te stvoriti povoljnije okruženje za održivi privredni razvitak u BiH - dodaje Bunoza.

Prema neslužbenoj statistici koju sam dobio, više od 99 posto odluka koje je donio Ustavni sud BiH u razdoblju od 2010. do 2021. donijeli su domaći suci u Ustavnom sudu BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.