DRŽAVNA KOALICIJA

Završen sastanak u Istočnom Sarajevu, čeka se obraćanje lidera

Mislim da je ovo zadnji pokušaj stabilizacije, kazao je Dodik

Dolazak lidera na sastanak. Avaz

Z. K.

17.4.2024

Lideri trojke Elmedin Konaković predsjednik NiP-a, Nermin Nikšić predsjednik SDP-a, Predrag Kojović zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH te Dragan Čović predsjednik HDZ-a, stigli su u Istočno Sarajevo na sastanak s predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Još jedan pokušaj

Dodik je ovaj sastanak s koalicionim partnerima na nivou BiH organizovao nakon današnjeg ročišta na Sudu BiH. Kazao je da će danas “u još jednom pokušaju" da daju šansu evropskom putu Bosne i Hercegovine.

- Mislim da je ovo zadnji pokušaj stabilizacije prije nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti. Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od  Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. 

Da riješimo pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi - rekao je Dodik.

Zastupljenost naroda

Dodao je i da se CIK treba “razvlastiti”…

- Mora se razvlastiti Centralna izborna komisija, koja je odlukama neleganog Šmita previše dobila neki značaj. Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se obezbijediti da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon - istaknuo je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.