REAKCIJE

Uzopi u BiH - Međunarodno sjećanje na genocid u Srebrenici bit će pobjeda humanizma i čovječnosti

Usvajanje rezolucije UN-a bit će ohrabrenje od pravednog svijeta, za državu Bosnu i Hercegovinu

Memorijalni centar Potočari. Fena

FENA

18.4.2024

Unija za održivi povratak i integracije (Uzopi) u BiH uputila je pismo podrške predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću za usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

- Usvajanje rezolucije UN-a bit će ohrabrenje od pravednog svijeta, za državu Bosnu i Hercegovinu, žrtve genocida i majke Srebrenice, da zločini ne mogu biti negirani, prešućeni, a ponajmanje veličani i značit će univerzalnu poruku mira i pravde. Međunarodno sjećanje na genocid u Srebrenici, usvajanjem rezolucije, bit će pobjeda humanizma i čovječnosti - navode iz Unije.

Predsjednica Uzopi u BiH Mirhunisa Zukić u pismu podsjeća na aktivnosti što ih je, po pitanju Srebrenice, poduzimao Savez izbjeglica i raseljenih lica BiH koji je kasnije transformiran u Uniju za održivi povratak i integracije u BiH.

- Savez izbjeglica i raseljenih lica BiH, odmah nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma fokusiran na stvaranje uslova za povratak prognanih u mjesta prijeratnog življenja, posebnu pažnju je obratio na Srebrenici – naglasila je.

Imajuću u vidu posebnost Srebrenice, zbog počinjenog genocida, uputili su, dodaje Zukić, 2005. godine Ujedinjenim nacijama prijedlog za donošenje rezolucije o posebnom statusu Srebrenice i taj prijedlog je pročitan 25. juna u New Yorku.

- Od tad nastojimo iskazati podršku povratnicima u Srebrenicu, biti sa majkama Srebrenice, koje su simbol sabura u boli koju nose nakon što su izgubile najvrijednije što majka može izgubiti - svoje dijete, djecu - naglašava, među ostalim, Zukić u pismu podrške angažmanu Denisa Bećirovića da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o Srebrenici.

U pismu podsjeća da Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini ima specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i socijalnom savjetu Ujedinjenih nacija.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) trebalo bi da raspravlja 2. maja o rezoluciji o Srebrenici. Nacrtom rezolucije o genocidu u Srebrenici predviđeno je, između ostalog, da se 11. juli svake godine obilježava kao "Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.