RADNI RUČAK

Bećirović i Komšić razgovarali s ambasadorima o važnosti usvajanja rezolucije: Zajedno se boriti protiv zaborava i negiranja

Usvajanjem ove rezolucije pružili bismo i podršku majkama Srebrenice u borbi za istinu i pravdu, kazali su Bećirović i Komšić

Bećirović i Komšić na radnom ručku. Predsjedništvo BiH

Z. K.

20.4.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovali su radnom ručku s ambasadorima država članica i zvaničnicima Ujedinjenih nacija (UN). Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u dr. Zlatko Lagumdžija.

Obilježavanje genocida

Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Prisutnim ambasadorima država članica i zvaničnicima UN-a predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić naglasili su značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću kako bi se osiguralo da se zlo poput onog u Srebrenici nikada više ne ponovi. 

- Naša obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i budućim generacijama je civilizacijska, te se zajedno moramo boriti protiv zaborava i negiranja - istakao je predsjedavajući Bećirović.

- Negiranjem počinjenog genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, kao i glorificiranjem pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca, preživjele žrtve genocida svakodnevno su izložene napadima na njihovo dostojanstvo. Usvajanjem ove rezolucije pružili bismo i podršku majkama Srebrenice u borbi za istinu i pravdu. Također, rezolucija bi pomogla i proces pomirenja unutar Bosne i Hercegovine, kao i regiji - istakli su Bećirović i  Komšić.

Važnost edukacije

Oni su također naglasili i globalnu važnost prevencije genocida, te značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih. Kroz edukaciju o Srebrenici, mladi stiču sposobnost prepoznavanja i suočavanja s genocidom, te se aktivno angažiraju u sprečavanju genocida u budućnosti. 

Integracija ove teme u obrazovni sistem pruža temelje za izgradnju društva, koje se temelji na poštovanju različitosti, pravdi i pomirenju, čime se dugoročno doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.