FEDERALNI MINISTAR

Mijatović: Usvojenim zakonom se prvi put uređuju svi vidovi poduzetničke infrastrukture

Zakon predviđa uspostavu Registra poduzetničke infrastrukture

Vojin Mijatović. Fena

FENA

23.4.2024

Nakon usvajanja Prijedloga zakona o poduzetničkoj infrastrukturi na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović izjavio je Feni da se donošenjem ovog zakonskog rješenja prvi put uređuje institucionalni okvir poduzetničke infrastrukture tj. uspostava i razvoj svih vidova poduzetničke infrastrukture.

Također, zakon predviđa uspostavu Registra poduzetničke infrastrukture, kao i sistem podrške za unapređenje poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH.

Sistemski pristup

- S obzirom da do sada nije postojao ovakav zakon, izrađen je potpuno novi zakonski propis kojim se stvara pravni temelj koji će omogućiti svim nivoima vlasti u Federaciji BiH sistemski pristup u planiranju razvoja poduzetničke infrastrukture, ali i cjelokupnog poslovnog okruženja u Federaciji BiH. Poduzetničke zone su najzastupljeniji i najznačajniji oblik poduzetničke infrastrukture u Federaciji. Ključne koristi od uspostave poslovnih zona imaju lokalne vlasti kroz brži ekonomski razvoj, efikasniji instrument privlačenja investitora, punjenje općinskog/gradskog budžeta, te sprečavanje devastacije urbanog prostora – rekao je Mijatović.

Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da bude usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

- Time bi poduzetnici dobili infrastrukturno uređen prostor po povoljnim cijenama, mogućnost bržeg rasta i razvoja, dok regija i viši nivoi vlasti bolje upravljaju razvojem, brže i efikasnije planiraju budžet i sufinanciraju razvoj zona – istakao je Mijatović.

Zakonom su precizirane faze uspostavljanja poduzetničkih zona, što će, kako kaže, doprinijeti jedinstvenom pristupu uspostave poduzetničkih zona u praksi, te jasno utvrditi provedbu neophodnih koraka.

- Propisana je kategorizacija poduzetničkih zona prema veličini ukupne površine, prema tipu aktivnosti koje se obavljaju unutar zone i prema stupnju aktivacije raspoložive površine poduzetničke zone, ali je jasno regulirana i oblast upravljanja poduzetničkim zonama – kazao je Mijatović.

Poduzetničke zone

Dodaje da će zakonom biti uspostavljen Registar poduzetničke infrastrukture kao integrirane elektronske baze podataka subjekata poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH, a „s ciljem izgradnje javno dostupnog i transparentnog sistema poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH, ali i korištenja podrški za poduzetničku infrastrukturu“.

- Sistem podrške za unapređenje poduzetničke infrastrukture koga je, također, regulirao ovaj zakon, bit će usmjeren na unapređenje poslovnih aktivnosti poduzetničkih zona i poduzetničkih potpornih institucija fokusirajući se na unapređenje uvjeta poduzetničke infrastrukture za privlačenje domaćih i stranih investicija, kreiranje povoljnog poslovnog okruženja za pametnu industriju. Fokus je i na poticanju poduzetništva novih tehnologija i zelenog poduzetništva, jačanju konkurentnosti subjekata poduzetničke infrastrukture, povećanje broja zaposlenih i broja poslovnih subjekata te poticanje internacionalizacije poslovanja – naveo je Mijatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.