INTERVJU

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić za „Avaz“: Od trojke tražim i očekujem još jedan mandat

Novu kandidaturu doživljavam kao čast i obavezu

Mandić: Spreman sam na dijalog. Avaz

23.4.2024

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić u intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio je o svom mandatu na poziciji prvog čelnika ove Općine, da li će biti kandidat na predstojećim izborima, ali i o sukobima s Općinskim odborom Naroda i pravde.

Kraj mandata

Bliži se kraj Vašeg četvorogodišnjeg mandata na mjestu načelnika. Šta mislite da su Vaša ključna ostvarenja u proteklom periodu?

Funkcija načelnika iziskuje svakodnevno donošenje desetina odluka, a često se zna desiti da se puno energije potroši na naizgled beznačajan problem. Jedan od važnih problema je vodosnabdijevanje rubnih dijelova Opštine Centar. Za tri godine izdvojeno je 10,8 miliona u cilju kontinuiranog unapređenja uslova za rad i školovanje, poboljšanju položaja mladih. Naša djeca imaju najveće iznose stipendija i nagrada za svoja dostignuća, sportska i naučna. Obnovljen je most Festina lente, iluminirana je Akademija likovnih umjetnosti i novoizgrađeno je šetališeu Sarajevski ćilim. U međuvremenu, i Lana Pudar je postala stanovnica Općine Centar, jer se trudimo da pomognemo zaslužne pojedince. Od početka mog mandata rekonstruisano je dvadesetak kilometara cesta, od ukupno 74 km kojima upravlja Općina. Kao načelnik uveo sam jedan potpuno novi pristup. Naime, ni jedna sanacija cesta ne radi se a da se prije toga ne uradi rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže. Ono što smo na ovaj način uradili i što tek planiramo trajat će decenijama.

Vjerujete li da su to i građani prepoznali, odnosno, nadate li se ponovnoj kandidaturi?

Često sam na ulici, među građanima. Nemam novca za skupa istraživanja, ali zbog podrške koju svakodnevno dobivam od njih, novu kandidaturu doživljavam kao čast i obavezu. Napominjem da mi je Općinski odbor NS u Centru još u decembru mjesecu dao jednoglasnu i nedvosmislenu podršku. Očekujem isti stav i od ostalih organa stranke. Podrška Naše stranke, SDP-a, značajnog broja kolegica i kolega iz NIP-a, i što je najvažnije velikog broja sugrađanki i sugrađana tokom i nakon neuspjelog pokušaja opoziva daje mi za pravo da od “Trojke” tražim i očekujem kandidaturu za još jedan mandat.

Podrška Trojke

Ipak, dugo ste u nemilosti Općinskog odbora NiP u Centru. Bojite li da bi to moglo predstavljati problem za trojku na lokalnim izborima?

Dozvolite da vas podsjetim da sam, kao tadašnji potpredsjednik Naše stranke i ministar u najpopularnijoj vladi KS, jedan od ljudi koji su stvarali projekat koji se danas zove “Trojka”. Na talasu uspjeha te vlade došle su pobjede naših načelnika na lokalnim izborima. Uspjeh naše vlade bio je zasnovan na međusobnom uvažavanju, dijalogu, kompromisu, kolegijalnosti, pa i prijateljstvu ako hoćete. Podrška koju sam dobio prethodnih mjeseci i od značajnog broja članova NiP-a je svojevrstan garant da je dijalog moguć.

Kako je došlo uopće do toga sukoba?

Zaista Vam uz svu dobru volju ne mogu odgovoriti na to pitanje, jer sam i sam, uz vijećnike SDP-a i Naše stranke, kao i manjeg dijela samostalnih vijećnika bio zatečen kada je klub vijećnika NiP-a pokrenuo inicijativu za pokretanje procesa opoziva načelnika. Ovo tim prije, jer smo samo desetak dana prije pokretanje procesa opoziva u prostorijama SDP-a Centar imali sastanak lokalnih predstavnika Trojke, na kojem je u dobroj atmosferi dogovoren nastavak saradnje i dalji pravac djelovanja koalicije u Općtini Centar.

Besmislena situacija

Kako sada gledate, iz ove perspektive, na situaciju koja se dešavala prošle godine s opozivom?

Iz sadašnje perspektive cijela priča oko opoziva izgleda mi jednako besmislena kao i na samom početku. S obzirom na to kako je cijeli proces vođen od strane interesne grupe okupljene oko NiP-a Centar na momente sam imao dojam da se od mene traži da sam sebe opozovem. Sve je pokrenuto u brzini, nije izvršeno pažljivo planiranje i ozbiljne pripreme procesa, a kad su stvari krenule nepovoljno po pokretače oni su pokušali svu odgovornost prebaciti na mene i opštinske službe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.