"AVAZ" NA LICU MJESTA

U Gradačcu počeo Gastro festival "Kuhaj, peci, reci"

Festival se održava dva dana na Kuli u Gradačcu sa ciljem pripremanja i prezentacije bh. tradicionalne gastro ponude, i njezino brendiranje

"Kuhaj, peci, reci" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
H. Čalić

24.4.2024

Turistička zajednica Gradačca uz pokroviteljstvo Grada Gradačca, danas i sutra organiziraju prvi Gastro festival pod nazivom "Kuhaj, peci, reci" na poznatoj Kuli Husein-kapetana Gradaščevića, koja je, inače u fazi obnove.

Učestvuje osam ekipa, od nekoliko udruženja žena do kuhara iz motela i hotela. Oni će osim tradicionalnih bosanskih jela pripremati i jela koja se planiraju brendirati i cerificirati kao što su gradačačka kutija sa junetinom i bamijom, suhe šljive u orasima i hurmašice od domaceg pekmeza.

- Na jednom sastanku voditelja turističkih zajednica čulo se da turisti koji dolaze u BiH izmedju ostalog traže upravo naše tradicionalne proizvode, a njih nema u hotelima i motelima. Tako se rodila ideja da iz Gradačca sa ovog festivala krene i incijativa za brendiranje i promoviranje naših tradicionalnih jela. O tome će na ovom Festivalu govoriti i eminentni stručnjaci - ističe voditelj Turističke zajednice Amir Pašalić.

O značaju ovog Gastro festivala, govorio je i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić i istakao brojne turističke potencijale grada Zmaja od Bosne, te je sa Pašalićem festival otvorio.

Sutra će se prezentirati slatka jela, kojom prlikom će riječi biti i o historiji i značaju tradicionalne kuhinje u BiH, o bosanskoj sofri i afirmaciji bh.tradicionalnog kulinarstva.

O "Bosanskoj sofri" na svoj način govorio je prof.dr. Enes Kujundžić.

Edis Dervišagić. H. Čalić

- Evo nas na znamenitoj Kuli našeg Zmaja od Bosne. Obnavljamo je, sa nje šaljemo priču kako gastro ponudu želimo u Gradačcu, ali cijeloj BiH na viši nivo, da bendiramo jela Gradačku kutiju, suhe šljive sa orasima, hurmašice od pekmeza i bamiju. Kuhajmo, pecimo i recite, pričajte istako je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić i otvorio Festival.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.