DONORSKA MREŽA BIH

Šest transplantacija za sedam dana u Federaciji BiH

Apelujemo na nadležne institucije da ostanu predani i da podrže Donorsku mrežu u misiji jačanja donorstva kroz edukaciju zaposlenih

Napredak u realizaciji transplantacija. Facebook

FENA

25.4.2024

Donorska mreža Bosne i Hercegovine i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH saopćili su da je postignut napredak u realizaciji transplantacija u Federaciji BiH u proteklih sedam dana jer je urađeno šest transplantacija.

Posebno je važno to što je pored rodbinskih, preemptivnih transplantacija bilo i kadaveričnih transplantacija od klinički preminulih donora.

Transplantacije 

- Zahvaljujem obiteljima preminulih donora što su se odlučili na ovaj težak ali sasvim sigurno najhumaniji čin koji postoji, te transplant koordinatorima čiji je zadatak da razgovaraju s obiteljima i transplantacijskim timovima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Nadamo se da ove transplantacije nisu samo rezultat pritisaka naše dvije udruge i medija u proteklih tri mjeseca nego odluka nadležnih i kliničkih centara da se maksimalno posvete transplantacijama – istakao je predsjednik Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH i član Upravnog odbora Donorske mreže BiH Tomislav Žuljević.

Predsjednica Donorske mreže BiH Halima Resić kazala je da je izuzetno važno da se ova dinamika u transplantacijskoj medicini održi, posebno ako želimo u Eurotransplant koji se stalno pominje.

- Zato apelujemo na nadležne institucije da ostanu predani i da podrže Donorsku mrežu u misiji jačanja donorstva kroz edukaciju zaposlenih u zdravstvenoj zaštiti prvenstveno a potom i svih građana naše zemlje. Osim Donorske mreže i naših partnera iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih niko se ne bavi edukacijom i promocijom donorstva a da bismo mogli da nastavimo, unaprijedimo i intenziviramo svoj rad, potrebna je hitna finansijska podrška institucija. Zasad, Donorska mreža se najvećim dijelom i dalje održava tako što članstvo plaća sve troškove organizacije i aktivnosti – kazala je Resić.

Donorska mreža BiH

Donorska mreža BiH i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH u proteklih četiri godine provele su brojne kampanje edukacije građana i promocije donorstva kroz koje je potpisano više od 7000 donorskih kartica.

Organizovale su brojne tribine, radionice, te uspostavile partnerstva sa ključnim evropskim stručnjacima i udruženjima i kroz projekte omogućile najsavremeniju edukaciju za transplant timove iz BiH.

Protekla tri mjeseca, uz kontinuiranu borbu za održivost Donorske mreže, poslani su dopisi svim nadležnim institucijama uključujući kliničke centre, organizovani su sastanci i zahtijevana je hitna akcija i kontinuiran rad, saopćeno je iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.