PODIGNUTA OPTUŽNICA

Ko je Jasmin Mulahusić: Radikalni bot koji prijeti novinarima, dovodio se u vezu s međunarodnim terorizmom

Mulahusić se našao u izvještaju alžirske vlade podnesenom Odboru Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kao osoba koja se dovodi u vezu s Al Kaidom

Arhiv

Danijal Hadzovic

25.4.2024

Tužilaštvo BiH podiglo je otpužnicu protiv Jasmina Mulahusića, radikalnog bota bliskog SDA koji je nastanjen u Luksemburgu.

U optužnici se navodi da je optuženi, djelujući sa područja Velikog Vojvodstva Luksemburg, u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u Bosni i Hercegovini, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost i na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, u periodu od 2021. do 2023. godine, putem najmanje četiri profila na društvenim mrežama, upućivao, uvrede, prijetnje, izrađivao ponižavajuće foto-montaže i na druge načine, na javno dostupnom internet prostoru, vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike, kao i druge osobe.

Bakir Izetbegović se ponosno slikao s Mulahusićem. Facebook

Sadističko iživljavanje

Već godinama se Mulahusić sadistički iživljava prema brojnim političarima, novinarima i javnim ličnostima koje su kritičke pisale o SDA i njenom vladajućem bračnom paru.

No, kompromitacije koje se vezuju uz Mulahusićevo ime sežu i mnogo dublje od internet nasilja i botovanja.

Tako se, između ostalog Mulahusić našao i u izvještaju alžirske vlade podnesenom Odboru Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

U tom izvještaju se navode osobe i organizacije povezane s terorističkim organizacijama širom svijeta, u prvom redu Al Kaidom. U detaljnom dokumentu navodi se ime Ahmed Zaoui alijas Abou Houdeifa, kojeg je, kako je objavljeno, alžirski krivični sud pet puta osudio u odsustvu za terorističke aktivnosti.

Tvrdi se da je dokazana njegova povezanost s Jasminom Mulahusićem. Pored toga, kako se dodaje, u izvještaju austrijske Savezne kancelarije za zaštitu Ustava i borbu protiv terorizma, Jasmin Mulahusić spominje se nekoliko puta. Taj izvještaj je podnesen zato što je Sudanac Behari Masad Omer zatražio austrijsko državljanstvo. Kako se dalje, između ostalog, navodi, Omera sumnjiče da je neko vrijeme pripadao Al Kaidi.

nika bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice te da je upute i naloge za mnoge od svojih obaveza dobijao direktno od pojedinih bošnjačkih obavještajnih i paraobavještajnih struktura.

Faksimil 13. stranice Izvještaja gdje se navodi i ime Jasmina Mulahusića. Faksimil

Prema medijskim izvještajima, Omer je, osim velikog broja kontakata s pripadnicima islamističkog ekstremističkog miljea iz arapske i sjevernoafričke regije širom Austrije, održavao komunikaciju s islamskim ekstremistima i iz Luksemburga.

Međunarodni terorizam

Na temelju prikupljenih podataka, kako se navodi, Behari je imao brojne telefonske kontakte s osobama u Luksemburgu, a na spisku je i Jasmin Mulahusić, koji je, inače, rodom iz Zavidovića.

Mulahusić je također svojevremeno i procesuiran zbog učešća u bacanju ručne bombe na pripadnike luksemburške žandarmerije 1995. koji su ih progonili, kako bi izbjegli hapšenje zbog vezama s islamskim terorizmom. U izvještaju Mišela Petija (Michel Petit) navodi se:

- Za istražitelje Nefšatoa prva domaća zadaća prema islamističkom pokretu započela je u noći 10. decembra 1995. Iz automobila presretnutog u blizini Bastonje dvojica muškaraca počela su da bježe policajcima, a kako bi zameli svoj trag, bacili su na njih granatu. Nakon istrage uslijedilo je hapšenje, kao i to da dvojica braće El-Majda (3 i 2 godine zatvora) i posebno Kamel Sadedin (Saddedine) alias Nuredin (Nourredine), osuđen na 5 godina, Alžirac koji je djelovao prema naredbi visokih vlasti GIA-e (naoružane islamske grupe u Evropi), budu osuđeni prošle godine - navodi se izvještaju.

U sljedećem pasusu navodi se upravo Mulahusić kao jedan od saradnika ove islamističke grupe.

- Drugo suđenje je počelo u ponedjeljak, a tiče se skladišta oružja u kojem se pojavljuje Nuredin, ali i članovi bosanskog pokreta uspostavljenog u Luksemburgu. Dan nakon bombaškog napada (u kojem su dva policajca teško povrijeđena), saznajemo da su bjegunci krenuli u smjeru Libramonta. BSR zatim čita komunikacije koje su obavljane putem javnih kabina/telefona. Identificiraju Nusreta Jusufovića (25) iz Bertrangea (Luksemburg). Također saznaju da je ovaj islamista, poznat kao fanatik, predmet nadzora Suretea. Jusufović će biti presretnut u Briselu, s El-Majdom i saradnikom Mulahusićem u aprilu 1996.

Dokument austrijskog Saveznog ureda za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma u kojem se spominje Mulahusić. Screenshot

Uloga Mulahusića

U izvještaju se potom spominje kako je kod ove bh. grupe pronađena veća količina oružja.

- Ubrzo nakon toga policija je pronašla Senada Ramčilovića (27) u Šiflangeu. On je 7 mjeseci u svom stanu sakrivao pravi ratni arsenal: 25.000 komada municije, prigušivače, 7 vatrenih olovaka, "kalašnjikove", Colt M 16, Browning pištolje, plinske pištolje, sačmaricu... Mi nismo pronašli način da ih deportiramo u Bosnu, koja se tada nalazila u središtu rata u bivšoj Jugoslaviji, kako su rekli bosanski optuženici. Ramčilović i Jusufović otišli su po oružje u Lijež kod Nuredina.

Dalje se navodi kako se sumnja da je Mulahusić imao daleko veću ulogu u cijelom pokretu.

- Jasmin Mulahusić imao je samo 18 godina u vrijeme događaja, a postavlja se pitanje da li on ima još jednu ulogu na šahovskoj tabli? Rođen u Luksemburgu, često odlazi u Bosnu, gdje pohađa kurseve, u nadi da će postati imam vjerovatno u džamiji Mamer (Luksemburg), u kojoj se okupljaju svi islamistički pokreti, uključujući veoma bitnog Nuredina. U Bosni se sastao s francuskim doktorom koji ga je, prije toga u Francuskoj, zamolio da pronađe sredstva. Ali ne bilo gdje: unutar onoga što se naziva "bandom Roubaix", koja je bliska GIA-i i organiziranom kriminalu („Novac nema mirisa“ - predsjednica suda Barbijer s gore spomenutim kaže to kandidatu za imame). Sjećamo se da je ova banda izbrisana u krvoproliću tokom velike intervencije francuske policije 1996. godine. Sljedeće ročište, s optužnicom tužioca Mišela Burlea (Michel Bourlet), zakazano je za 13. decembar - navodi se u ovom uzbunjujućem izvještaju.


Novinari su redovna meta Mulahusićevih gnusnih napada i prijentji. Media.ba

Mediji podsjećaju da je Mulahusić javnosti postao poznat kada je identifikovan kao administrator brojnih profila na društvenim mrežama na kojima diskredituje novinare i političare s čijim se stajalištima ne slaže, a istovremeno promoviše politiku Stranke demokratske akcije (SDA).

Prema istraživanju Media Centra, Jasmin Mulahusić je samo od aprila do oktobra targetirao 28 novinara. Na svom profilu je vrijeđao i prozivao desetine novinar/ki i redakcija, javnih ličnosti, a nakon Opštih izbora u BiH predstavnike opozicije u Federaciji BiH, u najvećem broju objava predsjednika političke stranke Narod i Pravda Elemedina Konakovića.

Sam „Dnevni avaz“ i njegovi novinari godinama su meta laži, uvreda i prijetnji od ovog jurišnika.

Svoju bliskost sa samim vrhom Stranke demokratske akcije (SDA) Mulahusić je demonstrirao u ljeto 2022. kada se pred opće izbore tokom njihove stranačke turneje sastao na večeri s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i tadanšnjim premijerom FBiH i današnjim osuđenikom Fadilom Novalićem, koji su se tom prilikom i slikali s Mulahusićem.

Također, u kuloarima se godinama špekulira da je Mulahusić bio jedan od saradnika bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice te da je upute i naloge za mnoge od svojih objava dobijao direktno od pojedinih bošnjačkih obavještajnih i paraobavještajnih struktura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.