PREDSJEDNIK RS

Dodik: U Federaciji BiH prijete da će kopati rovove i to nama ništa ne znači, ne zanima nas

Oni koji rade protiv RS imat će problem sa njom. Republika Srpska će uraditi onako kako misli da je u njenom interesu

Dodik u Bosanskoj Gradišci. Predsjednik RS

D. H.

27.4.2024

U Gradišci je obilježena 29. godišnjica stradanja i protjerivanja Srba iz zapadne Slavonije u akciji hrvatske vojske i policije "Bljesak".

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak", koja je počela 1. maja 1995. godine u zapadnoj Slavoniji, ubijena su 263 lica srpske nacionalnosti, od kojih 107 civila, među njima 43 žene i 12 djece.

Usvojena rezolucija

Među onima koji su se obratili prisutnima na ovom obilježavanju bio je i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik koji je iskoristio priliku danas da ponovo pokrene temu Rezolucije o Srebrenici o kojoj će se glasati u junu u UN-u rekavši kako je to podmukao potez protiv jednog naroda i poručio da će oni koji rade protiv Republike Srpske imati problem sa njom, ali da srpski narod nema razloga za strah i brigu i da će RS raditi ono što je u njenom interesu.

- Ako bude usvojena rezolucija, mi to odbacujemo. Tu kvalifikaciju ne možemo da prihvatimo. Genocid je moralna diskvalifikacija jednog naroda. Republika Srpska više ne vidi razloga zašto bi egzistirala nakon ovoga u BiH - rekao je Dodik u Gradišci.

On je ponovio da genocida u Srebrenici nije bilo, kao ni bilo gdje na prostoru BiH, iako je on dokazan pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

- Genocid je bio nad srpskim narodom u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Nijemci su pobili pola našeg naroda, a danas gledamo Schmidta i američkog ambasadora Murphya. Sankcije imamo u ovom trenutku, ali ne damo naš karakter. Slobode nema bez karaktera - rekao je Dodik.

Cilj pomirenje

On je istakao da cilj ovakve rezolucije nije pomirenje.

- Zašto je ekstremna moja priča, a ne rezolucija? Vaš cilj je da nas ugušite. Da je cilj pomirenje, gurali bi nešto drugo", rekao je Dodik dodavši kako Republika Srpska ne želi da ratuje.

- Borim se i hoću da svi budu ravnopravni u RS-u. Oni koji rade protiv nje imaće problem sa njom. Republika Srpska će uraditi onako kako misli da je u njenom interesu. U Federaciji BiH prijete da će kopati rovove i to nama ništa ne znači, ne zanima nas. Našem narodu kažem da nema razloga za strah i brigu - poručio je Dodik.

On je još jednom zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je, kako kaže Dodik, uložio nesumnjiv napor da predoči stavove Republike Srpske i Srbije o ovom pitanju.

- Zahvalan sam Srbiji za sve. Vučić ne oklijeva da zaštiti interese Srbije i RS-a i razumije dešavanja u BiH. On ne želi loše Bošnjacima i niko ne razmišlja o sukobu, nego o politici, a to je da ne želimo da živimo onako kako nas neki žele okvalifikovati - naglasio je Dodik.

On je istakao da je "Republika Srpska država svih koji žive ovdje, a primarno srpskog naroda."

- Naši ljudi neka obilježe sve naše divne praznike. Obilježite praznike i Vaskrs i uradite to po našim običajima i tradiciji. RS vas čuva i želimo da gradimo mir. Okupimo se na najbolji način i okupimo naše prijatelje, bili Srbi ili Bošnjaci. Okupljaćemo se i narednih godina i pamtimo i neće nam se ponoviti. Neka žive RS i Srbija! - poručio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.