RAZGOVOR

Profesor Nedžad Korajlić za "Avaz": Hitno pronaći falsifikatore

Ne vjerujte informacijama koje dolaze iz neprovjerenih izvora ili se šire putem društvenih mreža bez jasnog porijekla, poručuje Korajlić

Korajlić: Mora se očuvati sigurnost. Anadolija

Alen Bajramovic

28.4.2024

Falsificiranje službenih dokumenata i širenje lažnih poziva na mobilizaciju predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik, koji može destabilizirati društvo i izazvati nepotrebne tenzije, kazao je za "Avaz“ profesor Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić.

Lažni dokumenti

Komentirajući pokušaje da se lažnim dokumentima s memorandum Predsjedništva BiH i Parlamenta FBiH izazove dodatna uznemirenost građana, on ukazuje na potrebu hitne reakcije nadležnih organa.

- Važno je da nadležne institucije hitno reagiraju, identificiraju i procesuiraju odgovorne za ove podvale, kako bi se očuvali sigurnost i pravni poredak u Bosni i Hercegovini - ističe profesor Korajlić.

Suočavanje s političkom nestabilnošću i sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini, kaže Korajlić, zahtijeva promišljenu i obazrivu reakciju građana, navodeći nekoliko načina kako da ostanu informirani a zaštićeni od dezinformacija.

Više informacija

- Uvijek provjeravati informacije uz pomoć više pouzdanih izvora prije nego što reagirate ili ih podijelite.

Ne vjerujte informacijama koje dolaze iz neprovjerenih izvora ili se šire putem društvenih mreža bez jasnog porijekla - kaže profesor Korajlić.

Važno održati smirenost

U ovakvim situacijama potrebno je razgovarati s ljudima u svojoj zajednici o trenutnim dešavanjima, jer otvoreni razgovori mogu pomoći u razbijanju predrasuda i jačanju međusobnog razumijevanja.

- U situacijama visoke napetosti važno je održati smirenost i ne dopustiti da vas strah ili bijes navedu na impulsivne reakcije koje bi mogle pogoršati situaciju - navodi Korajlić.

Građani trebaju naučiti kako da prepoznaju lažne vijesti i dezinformacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.