PO POVRATKU IZ NJUJORKA

Munira Subašić: Žao mi je što neki u Srbiji ne znaju pravu istinu, kroz Rezoluciju će je saznati

Kazala je da će se Majke Srebrenice ponovo otići u posjetu u UN te da će tom prilikom postaviti kamen temeljac za Cvijet Srebrenice

Munira Subašić - Avaz
Munira Subašić - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

30.4.2024

Majka Srebrenice Munira Subašić na Aerodromu Sarajevo dala je izjavu za medije nakon boravka u Njujorku i govora na UN-ovoj panel diskusiji o značaju usvajanja rezolucije, kojom bi se 11. juli proglasio međunarodnim danom sjećanja na genocid.

- Mi smo otputovali i učinili ono što treba. Jako mi je žao što se ovo iskomplikovalo, mislila sam da će Srbija biti sponzor rezolucije. Koliko je god važna za Majke Srebrenice, više je važna za njih. Za nas je važno da obilježavamo dan sjećanja na žrtve genocida. Ako imaju pravo Jevreji, ako imaju pravo u Africi oni koji su preživjeli genocid da obilježavaju i 27. januar i 7. april, imamo i Majke i naša djeca pravo da obilježavamo 11. juli 1995. godine - poručila je Subašić.

Dodala je da je Srbiji i srpskom narodu potrebna zato što "običan narod i njihova djeca žive u lažima i ne znaju pravu istinu, a kroz ovu rezoluciju saznat će pravu istinu".

- Nama je važno da gradimo bolje sutra, da naša djeca ne dožive ono što smo mi doživjeli - da traže svoju djecu po masovnim grobnicama, da idu i svjedoče - već da putuju i žive u miru i rahatluku. Naša su djeca budućnost i moramo sve učiniti da djeca saznaju pravu istinu, da ne žive u lažima. Dokle god je živa i jedan Majka, ostavit ćemo pokoljenjima i našim unučadima da se bore za istinu i traže pravdu - naglasila je Subašić.

Prokomentirala je i reakcije iz susjedne Srbije.

- Zločinac se uvijek brani zločinom. Mi znamo da je Vučić (predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, op.a.) nosio pušku na Jevrejskom groblju i da je pucao na Sarajevo, govorio: „Za jednog ubijenog Srbina, treba ubiti 100 muslimana“. Možda se sada i u njemu probudilo neko zlo, možda više ne može da trpi. Ili se eventualno nije pokajao i još misli da kroz to odgaja mlade generacije mladića i karadžića. On se drži tog nekog projekta, a mislim da će se na kraju ipak njima o glavu odbiti -  kazala je Subašić. 

Kazala je da će se Majke Srebrenice ponovo otići u posjetu Njujorku, u UN, te da će tom prilikom postaviti kamen temeljac za Cvijet Srebrenice, koji će biti stalna postavka ispred UN-a.

- Četvero ili petero djece iz Srebrenice sam u Njujorku srela, i tako sam bila ponosna. 29. juna, ako Bog da idemo ponovo u Njujork, bit će malo veća delegacija Majki. 

Prvi dan jula imamo veliko izložbu, drugi dan debatu s nevladinim organizacijama u UN-u, sastat ćemo se opet s generalnim sekretarom UN-a. Treći dan postavljamo kamen temeljac za cvijet Srebrenice koji će biti stalna postavka ispred UN-a. I to je naš uspjeh.

Nas nikad niko ništa nije tjerao, a nismo nikoga ni slušale. Da smo slušale naše političare i analitičare možda ne bi ni uspjele. Uspjele smo jer nismo nikoga slušale. Naša poruka je da odgajaju djecu u ljubavi, jer u juavi su ih i rađali a ne u mržnji i neistini - kazala je Munira Subašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.