PRAZNIK RADA

Najpopularnija mjesta na koja će Sarajlije pobjeći od svakodnevice: Prvi maj uz roštilj i pogled na grad

Popularno izletište Rimski most, kod Ilidže, tradicionalno je mjesto za one koji Prvi maj žele provesti u prirodi

Prvi maj: Prilika za opuštanje u prirodi. Facebook

1.5.2024

Prvi maj, Međunarodni praznik rada, tradicionalno se obilježava na otvorenom i u prirodi. Glavni grad Bosne i Hercegovine nudi bogatu prirodnu ponudu prelijepih izletišta koja će za Prvi maj građanima omogućiti istinsko uživanje i bijeg od svakodnevice.

Vrijeme s porodicom

Prvomajski praznici za mnoge stanovnike glavnog grada predstavljaju priliku za provođenje slobodnog vremena s porodicom i prijateljima, daleko od gradske gužve, na izletištima i okolnim planinama. Neki preferiraju roštilj s porodicom i prijateljima, dok drugi, ipak, više uživaju u aktivnostima poput šetnje, vožnje biciklom i slično.

Trebević je jedno od najpoznatijih sarajevskih izletišta do kojeg možete doći žičarom, a nudi predivno iskustvo u prirodi i pogled na glavni grad. Na Trebeviću je izgrađena kombinirana staza za bob i sankanje, na kojoj su se održavale Zimske olimpijske igre 1984. godine.

Na ovoj olimpijskoj ljepotici nalazi se i atraktivni zabavni park „Sunnyland“, koji nudi restoran, igraonice, šetalište, ali i brojne druge zanimljivosti.

Jahorina privlači posjetioce. Facebook

Tradicionalno mjesto

Popularno izletište Rimski most, kod Ilidže, tradicionalno je mjesto za one koji Prvi maj žele provesti u prirodi.

Vrelo Bosne je glavna atrakcija za prvomajske praznike, a pruža nevjerovatno iskustvo u prirodi, dok posjetioce oduševljava čistom vodom i vodopadima, kao i dugom šetnjom Velikom alejom ili vožnjom kočijom, što je super prilika za iskoristiti.

Planine uvijek nude posebno utočište od gradske gužve, kao i mir. Jahorina, Igman i Bjelašnica su nezaobilazna izletišta u Sarajevu, a nude i brojne aktivnosti na otvorenom. Prema informacijama iz turističkih agencija, kada je riječ o Prvom maju, najveće interesiranje vlada za Jahorinu.

Bitno je napomenuti da će ove godine, sudeći prema cijenama, prvomajska trpeza biti najskuplja do sada, a to se najviše odnosi na janjetinu i druge vrste mesa koje se koriste za roštilj. Janje od 15 kilograma košta 345 KM, a cijene kilograma ćevapa po kilogramu od 14,75 do 18 KM, stoga se pripremite za praznik.

Vrelo Bosne: Nezaobilazno izletište. Facebook

Vremenska prognoza

Vrijeme je izuzetno važno za proslavu Međunarodnog praznika rada, a sudeći prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, prvog maja se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslijepodne i tokom noći očekuju se lokalni pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren, u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 18 do 24 stepena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.