EDUKACIJSKI MODUL

Predstavljen projekt "Umijeće opstanka - Mapiranje grada pod opsadom": Četiri godine pod granatama i snajperom bez vode, hrane i odjeće

Online izdanje dostupno je velikom broju korisnika. Iza projekta stoji izvanredan profesionalan misleći i kreativan tim

Mapa opsade: Masivan projekt. Facebook

3.5.2024

Udruženje FAMA Metodologija predstavilo je projekt "Umijeće opstanka: Mapiranje grada pod opsadom" u žanru edukacijskog modula prenosa znanja, koji je nastajao od 1991. godine i prošao sve periode predratnog i postratnog društva, uz dominaciju sadržaja iz četverogodišnje opsade Sarajeva.

Baza projekta

Ko-autor FAMA kolekcije i dio tima FAMA Metodologije Suada Kapić govorila je za "Dnevni avaz“. Istakla je kako se u 21. stoljeću, kada se svijet nalazi u opasnom turbulentnom vremenu, javila potreba za digitalizacijom i sumiranjem velikog projekta prijenosa znanja u posebne tematske module.

- Sadržaj i baza projekta je arhiv govorne historije i vizualnih artefakata iz svih segmenata društva i govornika/svjedoka svih profesija i različite dobne skupine. Na taj način imali smo veliku sliku fenomena opsade i iz godine u godinu objavljivali smo video-govornu historiju, enciklopediju, vodiče, Mapu opsade, raspada Jugoslavije, tematske publikacije, hronologije, vizualnu kolekciju. Svi ti različiti formati jedinstvenog projekta već su našli svoja mjesta u regionalnim i svjetskim bibliotekama, institutima, univerzitetima i muzejima – kazala je Kapić za "Avaz“.

Kreativan tim

Online izdanje dostupno je velikom broju korisnika u isto vrijeme, a iza projekta stoji izvanredan profesionalan misleći i kreativan tim.

Kapić: Građani Sarajeva su pobjednici. Facebook

- Namjera nam je da ovaj projekat, dio po dio, plasiramo kroz vrijeme da bude dostupan što većem broju korisnika. Posebno je važno iskustvo opstanka tokom četiri godine pod neprestanom prijetnjom i gađanjem snajpera i granata, bez struje, vode, grijanja, hrane, odjeće, škola, komunikacija. Mi mislimo da su građani Sarajeva pobjednici – rekla nam je Kapić.

Masivni projekt "Umijeće opstanka: Mapiranje grada pod opsadom" sadrži kreativne module koji su tematski kreativni i prihvatljivi studentima, učenicima, institutima, medijima, građanima.

Društvo opstanka

Kapić je ukazala na važnost čuvanja znanja o fenomenu opsade, kao i predstavljanja činjenice iz svakog segmenta društva koje se raspalo, a onda ponovo uspostavljalo u društvo opstanka.

- Ja mislim da smo danas došli do opasne tačke kada se uspostavljaju netačni narativi i kada se sve stavlja u političku dimenziju teških manipulacija. Uvijek smo kao tim, koji se dosljedno i predano bavio ovom temom, isticali da se paralelno s oslobađanjem društva radi na kulturi sjećanja da bismo nekada mogli uspostaviti dijalog, ne na teškim i danas prijetećim manipulacijama, nego prosto na znanju o onom što se dogodilo – zaključila je Kapić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.