TREĆI DAN POTRAGA

Sinan Husić za "Avaz": Idemo prema tački na kojoj bi, prema izjavama očevidaca, trebao biti naš kolega

U svakom slučaju, nema odustajanja, tražimo ga pa kad bismo rukama sve prekopali, kazao je Husić

Husić: Potraga za Šehanovićem traje. Avaz

Alen Bajramovic

5.5.2024

Grozničava potraga za rudarom Asimom Šehanovićem u jami rudnika Mramor nastavlja se bez predaha. Na terenu su četiri tima Čete za spašavanje sa kolegama rudarima, ali potragu otežavaju izuzetno teški uvjeti rada, koje je nemoguće opisati ljudima koji nisu bili u rudarskoj jami.

Osiguran prostor

- Spasioci su sinoć u drugoj i trećoj smjeni u potpunosti osigurali prostor kojeg smo mi jučer prošli. Za članove spasilačkih timova sada su tu sigurni uslovi, a sada idemo dalje prema tački na kojoj bi, po izjavama očevidaca, trebao biti naš kolega. 

U toku dana, nakon izlaska tima Federalne rudarske inspekcije, bit će održana sjednica Štaba Čete za spašavanje RMU Kreka u Tuzli. Oni će sada podvući liniju, analizirati sve što je poduzeto u prethodna dva dana i donijeti odluku o narednim koracima – kazao nam je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH.

Ako se procijeni da ovakav, najbrži mogući prodor prema lokaciji na kojoj bi se trebao nalaziti njihov kolega, postoje i alternativni načini koji bi podrazumijevali izgradnju mnogo šireg pristupnog koridora.

Više vremena

- Međutim, tu bi bilo potrebno mnogo više vremena, a nama je vrijeme jako, jako bitno. U svakom slučaju, nema odustajanja, tražimo ga pa kad bismo rukama sve prekopali. A rukama i kopamo – ističe Husić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.