PARLAMENTARNA SKUPŠTINA

Konferencija povodom 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u VE

Pokrovitelji konferencije su predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković

Konferencija. Parlament BiH

FENA

10.5.2024

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović domaćin je konferencije povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u Vijeću Evrope, koja će biti održana danas u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pokrovitelji konferencije

Pokrovitelji konferencije su predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Konferencija, čiji je centralni panel "Doprinos članstva BiH u Vijeću Europe u osnaživanju demokratskih institucija BiH", bit će prilika da se naglasi značaj Vijeća Evrope u jačanju i promoviranju demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i vladavine prava. Aktivnije Vijeće Evrope čini Evropu spremnijom da se suoči sa izazovima današnjice i pronađe rješenja koja će biti u najboljem interesu njenih građana.

Preuzevši ispunjavanje obveza koje proizilaze iz članstva, Bosna i Hercegovina je 24. aprila 2002. godine postala 44. država članica Vijeća Evrope. Usvajanjem više od 90 konvencija i pratećih protokola, BiH je prepoznata kao kooperativna članica Vijeća Evrope koja dijeli i promovira vijednosti Vijeća Evrope te ostaje predana nastavku tog puta.

Gosti

Konferenciji će, pored zastupnika i delegata domova Parlamentarne skupštine BiH, prisustvovati veliki broj visokih gostiju, prije svega ambasadora i predstavnika ambasada te predstavnika organizacija međunarodne zajednice koje djeluju u BiH, zatim Vijeća ministara, tijela vlasti u BiH, organizacija civilnog drušva i drugi gosti, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.