PLANETA U KRIZI

Psiholog Čedomir Novaković za "Avaz": Kako sačuvati mentalno zdravlje u vremenu kada su crne vijesti skoro svakodnevne

Mislim da nam je utjeha nekad bitnija od bilo koje druge potrebe

Čedomir Novaković. Avaz

Alen Bajramovic

10.5.2024

Opće pogoršanje prilika u svijetu, od klimatskih, ekonomskih do političkih i sigurnosnih, u kombinaciji sa svim izazovima u BiH ozbiljno utječe na mentalno stanje građana naše zemlje, kaže za "Avaz" psiholog Čedomir Novaković. Događaji poput vršnjačkog nasilja na školskim igralištima, samoubistava ili stravičnih ubistava kakvo je prije dva dana počinjeno u Gradačcu ukazuju da je nasilje postalo svakodnevna pojava, a da je empatije među ljudima sve manje.

- Cijela planeta je u krizi. Teško je reći šta sve utiče na ljude da ne mogu da obuzdaju svoje impulse i da ne mogu pronaći nijedan drugi način osim nasilja, ali nekako je tradicionalna praksa ubij bližnjeg svog pa onda sebe. Ne postoji nikakvo racionalno objašnjenje za čin koji je apsolutno izvan svih kriterija, i ovozemaljskih, i Božjih. U svim zemljama su zakoni dobro napisani, jer se prepisuju jedan od drugoga, ali se nigdje ne poštuju u potpunosti - kaže dr Novaković.

Dublji korijeni

Od slučajeva nasilja koji se dese u djeliću sekunde, prije bilo kakve analize takvih postupaka i njihovih posljedica, mnogo više brinu slučajevi pripremljenih i detaljno isplaniranih ubistava.

- Tome prethodi nešto što ima puno dublje korijene i ima puno više razloga da vjerujemo da osoba koja tako nešto uradi psihički nije zdrava - ističe Novaković.

Teška vremena

Kako sačuvati mentalno zdravlje u teškim vremenima, kada su loše vijesti, izvještaji sa ratišta, zločini nad civilima, informacije o ubistvima i tragedijama i u našem bližem okruženju postale gotovo svakodnevne, pitanje je na koje odgovore moramo tražiti pojedinačno.

- Svjedoci smo razvoja modernih tehnologija i dostupan nam je ko zna koliko veći broj informacija nego što je to bio slučaj ranije. Za mnoge događaje nekada prije nismo ni znali ili smo za njih čuli tek nekada poslije kada izgube tu oštrinu i malicioznost. Danas od toga ne možemo pobjeći, pogotovo što je radoznalost ljudima urođena, a danas i u šumi, i na selu postoje moderni uređaji koji bukvalno idu za nama i pritišću nas informacijama koje donose stres. Nauka tvrdi da čovjek koristi 10 do 12 posto mozga, pa je jedini način da malo intenzivnije proširite funkciju mozga sa objašnjenjima, koja su mehanizmi odbrane ili zaštite. Da znate da u svakom trenutku imate neko logično objašnjenje koje može da vas zaštiti u određenom trenutku. Mislim da nam je utjeha nekad bitnija od bilo koje druge potrebe - ističe psiholog Čedomir Novaković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.