SARAJEVO

Vikend u Centru "Safet Zajko", građani uživali na manifestaciji "Dani Turske u općini Novi Grad"

Veliki broj djece, ali i odraslih uživali su u bogatom kulturno – umjetničkom programu, sportskim aktivnostima

„Dani Turske u općini Novi Grad Sarajevo“. Fena

FENA

12.5.2024

U Centru za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“ u subotu je otvorena, druga po redu, manifestacija „Dani Turske u općini Novi Grad Sarajevo“.

Veliki broj djece

Veliki broj djece, ali i odraslih uživali su u bogatom kulturno – umjetničkom programu, sportskim aktivnostima, a imali su priliku i da degustiraju turske tradicionalne specijalitete.

Ovo je druga godina kako Institut Yunus Emre organizuje tu manifestaciju pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Sarajevu i Ministarstva za kuturu i turizam Republike Turske, u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo.

Posjetitelji su imali priliku da se bolje upoznaju sa kulturom i tradicijom Republike Turske kroz brojne sadržaje koji su im bili dostupni besplatno. Najmlađi su najviše vremena proveli u igrama na toboganima i trampolini, face paintingu, story walku, a uživali su i uz tradicionalni turski ples u izvedbi mališana iz Konye i veselom času sa Kiketom.

Dok su mališani uživali u sadržajima prilagođenim njima, roditelji i svi ostali građani mogli su degustirati tradicionalne turske specijalitete, kao što su kavurma, džadžik i muhamara, poznati sladoled iz Maraša, baklava iz Antepa, turski čaj, ali i u kafi iz velike vispakove džezve.

Brojne aktivnosti

Općinski načelnik Semir Efendić pridružio se manifestaciji. Pozvao je građane da posjete manifestaciju da to učine i danas i uživaju u brojnim aktivnostima i sadržajima koji ih očekuju u Centru “Safet Zajko”.

- Općina Novi Grad ima veoma dobru saradnju sa Institutom Yunus Emre i u saradnji sa njima evo već drugu godinu se u Centru “Safet Zajko” organiziraju “Dane Turske u općini Novi Grad Sarajevo”. Ono što je građanima najinteresantnije su sadržaji za djecu i degustacija turske kuhinje. Turska kuhinja je nama dosta bliska, ali ipak i različita i naši građani vole da isprobaju nove ukuse, poslastice, čajeve i još mnogo toga. Također, organizovani su i koncerti za djecu, ali i za odrasle, a program traje dva dana - rekao je Efendić.

Ovom prilikom direktor Instituta Yunus Emre Sarajevo Mehmet Akif Yaman izrazio je zahvalnost načelniku Semiru Efendiću i Općini Novi Grad na saradnji, istakavši da je ove godine manifestacija podignuta na još veći nivo sa više sadržaja, učesnika, ali i turskih specijaliteta za sve posjetitelje.

- Bili smo jako zadovoljni prošle godine kada smo organizovali prve Dane Turske zajedno sa Općinom Novi Grad Sarajevo u Centru “Safet Zajko” koji je jedan od najljepših lokacija u Sarajevu. Prošle godine smo uz veliki trud načelnika Općine Novi Grad i uposlenika organizovali prve Dane Turske i ove godine smo otišli sa istim zahtjevom i molbom i evo danas smo ovdje i organizujemo druge po redu Dane Turske. Ove godine smo se odlučili da povećamo kapacitet manifestacije, imamo mnogo više učesnika, hrane, sladoleda i baklava - kazao je Yaman.

Pintal Nevresa je bila u Centru “Safet Zajko” sa unucima Aminom i Amarom. Kazala je kako je veoma sretna što se ovakvi događaji organizuju, gdje mogu uživati i djeca, ali i odrasli.

Igre za djecu

- Želim da se zahvalim Općini Novi Grad na organizovanju ovako divnog druženja za našu djecu, ali i nas starije. Nadam se da ćemo danas uživati, već smo popili kafu iz “zlatne džezve”, a sada idemo da vidimo i ostale sadržaje. Ovo je jako lijepo da djeca vide i upoznaju se sa drugim tradicijama - rekla je Pintal.

Djevojčica Emina Čamdžić kaže da su joj se najviše svidjele igre koje su organizovane za djecu i da je sretna što je mogla doći sa cijelom porodicom da svi skupa uživaju.

- Jako mi je lijepo ovdje, atmosfera je predivna i veoma mi se sviđaju ovakve organizacije, a najviše igre za djecu. Danas sam došla sa porodicom i lijepo je da imamo ovakva mjesta, gdje može doći cijela porodica da uživamo i družimo se zajedno - rekla je Emina.

Građani će i dabas moći posjetiti manifestaciju “Dani Turske u općini Novi Grad Sarajevo” u Centru “Safet Zajko” od 12 do 19 sati, gdje ih očekuju raznovrsni sadržaji, saopćeno je iz Press službe Općine Novi grad Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.