POTPREDSJEDNIK PDP-A

Grmuša: Priprema se teren da se SDS-u onemogući učešće na izborima, to bi značilo da nisu legitimni

Najmanje oko 100.000 građana RS i BiH bi bez objašnjenja i pravosnažne sudske odluke bilo lišeno svog ustavom predviđenog prava da biraju

Milko Grmuša. PDP

S. S.

12.5.2024

I dok je jasno da se pravna anarhija kad je riječ o dualizmu pravnih propisa u RS nastavlja, svjedoci smo da se danas priprema i najbrutalnije kršenje ustavno-političkih prava od 1945. godine.

Rekao je ovo Milko Grmuša, potpredsjednik PDP, ističući da gašenjem bankovnih računa SDS-a i šutnjom svih relevantnih organa i institucija, uključujući Centralnu izbornu komisiju BiH i Republičku izbornu komisiju RS, oko toga na koji način će SDS da učestvuje na lokalnim izborima, praktično se priprema teren ne samo za to da se SDS-u onemogući učešće na izborima, nego i građanima da glasaju za tu stranku.

- Time se direktno krši osnovno pravo ljudi i građana ne samo da budu birani, već i da biraju. Ističem da je to jedno od osnovnih ljudskih prava predviđeno Ustavom RS, Ustavom BiH i čitavim nizom međunarodnih dokumenata koji se direktno primjenjuju u pravnom poretku u BiH – kaže Grmuša.

Navodi da je apsolutno nezabilježeno u demokratskoj praksi da se ljudima bez "na zakonu sprovedene procedure gašenja političke stranke onemogućuju pravo da biraju kandidate te stranke, odnosno da budu birani ispred te iste stranke".

- U konkretnom slučaju, ako se SDS-u ne omogući učešće na izborima, najmanje oko 100.000 građana RS i BiH bi bez objašnjenja i pravosnažne sudske odluke bilo lišeno svog ustavom predviđenog prava da biraju i budu birani u organe vlasti. Pozivam sve nadležne organe, uključujući CIK i RIK, da pod hitno SDS-u dostave pravno rješenje koje postoji i čiji draft sam im na raspolaganju da uručim ako sami ne umiju da ga napišu, a na osnovu kojeg će SDS ravnopravno i u punom pravno-političkom kapacitetu da učestvuje na lokalnim izborima – dodaje.

U suprotnom, navodi Grmuša, ako se to ne učini, svi nadležni organi i njihova odgovorna lica rizikuju ne samo ozbiljnu krivičnu odgovornost, već bi takvi izbori, sprovedeni flagrantnim kršenjem ustava, bili nelegalni, nelegitimni i predstavljali bi krah ne samo vladavine prava u RS i BiH, nego bi kompromitovali demokratski integritet relevantnih međunarodnih faktora koji se na osnovu Dejtonskog sporazuma bave i garantuju vladavinu prava u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.