DRŽAVNO TUŽILAŠTVO

Suđenje Zoranu Neškoviću i ostalima: Svjedoka pretukli u poljoprivrednom dobru u Rogatici

Suđenje će se nastaviti 27. maja

Nenad Ujić (desno) s braniocem Veljkom Ćivšom. BIRN BiH

Z. K.

13.5.2024

Na suđenju za zločine na području Rogatice, Državno tužilaštvo pročitalo je iskaz preminulog svjedoka u kojem je ispričao kako je 1995. bio tučen u poljoprivrednom dobru u ovom gradu, te da ga je tukao Nenad Ujić, piše Detektor.

Pročitan iskaz

Tužilac Dževad Muratbegović pročitao je iskaz Hasana Džebe iz 2016. u kojem je rekao da je prilikom napuštanja Žepe, u ljeto 1995. godine, izveden iz autobusa te u konačnici doveden u poljoprivredno dobro u Rogatici, gdje je s ostalim osobama bio smješten u barakama.

Narednog dana, prema riječima svjedoka, bio je na razgovoru kod upravnika za kojeg je čuo da se zove Zoran Nešković, te mu je predao stotinu maraka. Također je naveo i da se tokom boravka na poljoprivrednom dobru javio s drugim osobama da obavlja radove, a Nešković je napravio spisak.

Džebo je u iskazu rekao da je najgori bio 16. ili 17. dan po njihovom dolasku jer su u večernjim satima bili primorani ležati na stomaku, a petorica policajaca su skakala po njima.

Prisjetio se, prema iskazu, i kad su ga izvela trojica policajaca koji su ga počeli tući, te dodao da je Nenada Ujića poznavao iz Rogatice.

- Nenad Ujić me počeo daviti šlaufom oko vrata - ispričao je tada Džebo.

U svom iskazu je naveo da su ih policajci tukli na različite načine, a da je “najgori od njih bio Nenad Ujić“, koji ih je, između ostalog, jedne prilike – kada su dobili uši od nekupanja – tjerao da skaču u rijeku Rakitnicu.

Dodao je i da je najgore bilo kada bi ih Ujić tjerao da se međusobno tuku, pa kada nije bio zadovoljan, on bi ih tukao. Također je izjavio i da mu je Ujić jedne prilike slomio rebro, piše Detektor.

Odbrana Ujića je prigovorila iskazu, uz obrazloženje da bi, da je živ, imali pitanja za ovog svjedoka.

Za nečovječna postupanja, ubistva i seksualna zlostavljanja nad civilima počinjena u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici – od kraja jula do 22. decembra 1995. godine – optuženi su Zoran Nešković, Panto Pantović, Slaviša Đerić, Nenad Ujić i Pero Despet. Nešković je optužen u svojstvu komandira, a ostali u svojstvu stražara.

Saslušan je i vještak medicinske struke

Na ovom ročištu saslušan je i vještak medicinske struke Sead Pešto, koji je kazao da je 2022. pregledao medicinsku dokumentaciju za svjedoka Mehmeda Hodžića, kada je sačinio nalaz i mišljenje u kojem je naveo da on ne može prisustvovati suđenju.

Za Fatimu Duratović vještak je, kako je kazao, sačinio nalaz i mišljenje prije više od godinu i po, na osnovu medicinske dokumentacije, te je potvrdio da je najprije zaključio da je sposobna prisustvovati suđenju, ali nakon što mu je dostavljen jedan nalaz konstatovao je ipak da nije sposobna svjedočiti. Pešto je predložio, s obzirom na protok vremena i zdravstveno stanje svjedokinje, da je pregledaju dva psihijatra i “daju pravo stanje“.

Tužilaštvo je za svjedokinju, s obzirom da nije bilo naredbe za vještačenje, bilo pozvalo i neurologinju Muberu Kakrin-Kolašinac, koja je potvrdila da je sačinila jedan dio medicinske dokumentacije za Duratović, na koji se pozvao Pešto. Odbrana je ukazala da njen nalaz ne može pomoći u donošenju odluke Suda, a nakon što je Kakrin-Kolašinac pojasnila kako i zbog čega je sačinila tu dokumentaciju, Vijeće je navelo da će to biti dovoljno, te da može napustiti sudnicu.

Tužilaštvo je prigovorilo zaključku vještakinje

Vještakinja neuropsihijatrica Alma Bravo-Mehmedbašić je kazala kako je na osnovu medicinske dokumentacije i pregleda Nurbega Gladovića zaključila da nije sposoban svjedočiti. Također je na osnovu medicinske dokumentacije koju je imala zaključila i da nije bio sposoban dati iskaze 2007. i 2021. godine.

Tužilaštvo je prigovorilo zaključku vještakinje i kazalo da će predložiti novo vještačenje, na šta su Odbrane kazale da bi bilo koji drugi vještak ponovo gledao istu dokumentaciju. Tužilac Muratbegović je također rekao da će predložiti i vještačenje za svjedokinju Duratović.

Suđenje će se nastaviti 27. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.