KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Akcija "Piramida": Uhapšeno 14 osoba, oduzeto 30.000 eura

Pretresi su obavljeni na više lokacija na području Sarajevske, Unsko-sanske i Zeničko-dobojskog kantona,

Policijski službenici Granične policije. Fena

FENA

24.4.2024

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine realizirali su aktivnosti po operativnoj akciji kodnog naziva ''Piramida'', čiji je cilj sprječavanje organiziranog krijumčarenja migranata.

Pretresi su obavljeni na više lokacija na području Sarajevske, Unsko-sanske i Zeničko-dobojskog kantona, na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Slobode je lišeno 14 osoba prilikom pretresa i privremeno je oduzeto oko 30 hiljada eura i 3.200 maraka, zatim praškašte materije oko 28 grama koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu amfetamin i određena količina opojne droge speed, pištolj, određena količina streljiva, kao i drugi predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenih djela.

Iz Granične policije su kazali da se rad na predmetu nastavlja.

Podsjetili su da su aktivnosti, čiji je nositelj organizacijska postrojba Granične policije BiH za sprječavanje prekograničnog organiziranog kriminala, provedene zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Današnju podršku u realizaciji, u kojoj je sudjelovalo preko 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a Unsko-sanske županije, dok su tijekom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima.

Granična policija BiH, kako je priopćeno, u kontinuitetu nastavlja poduzimati mjere na sprječavanju izvršenja kaznenih djela krijumčarenja ljudi, posebno protiv organiziranih kriminalnih grupa.

Uz navedene aktivnosti, tijekom prošle i u prva tri mjeseca ove godine policijski službenici Granične policije BiH su, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 110 kaznenih djela krijumčarenja ljudi, nadležnim tužiteljstvima podnijeli 83 službena izvještaja protiv 177 osoba, zaključeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.