ČITLUK

Članovi HGSS-a u Međugorju godišnje imaju i do 200 intervencija: Brojni hodočasnici spašeni, dvojica nikada nisu nađena

S obzirom na krš i šikaru, dovoljno je deset metara da se skrene sa staze, kaže Pehar

Brojni hodočasnici na Brdu ukazanja. Avaz

Meliha Smajkic

7.5.2024

U Hercegovačkoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) Čitluk kalendar ne igra bitnu ulogu. Nemaju specifičnu sezonu, jer svako povećanje broja dolazaka hodočasnika u Međugorje za njih donosi sve veći broj intervencija.

Česte povrede

Brdo ukazanja i Križevac mjesta su gdje njihovi timovi uglavnom djeluju. Mahom su to intervencije prilikom kojih pružaju pomoć hodočasnicima koji se prilikom pada ozlijede, a nerijetko je riječ o lomovima ekstremiteta, kada je neophodan transport.

Tako su u HGSS Čitluk, koja je članica i GSSuBiH, i ovih dana imali pune ruke posla, a rijeke hodočasnika koje se očekuju u narednom periodu, pogotovo pred godišnjicu Gospinih ukazanja, zasigurno će pojačati broj intervencija.

Pehar: Ekipa je spremna. Facebook

Kaže nam to i Žarko Pehar, načelnik HGSS Čitluk, čija stanica broji 36 spasilaca.

- Ekipa je stvarno spremna. Imamo konstantne obuke i treninge, a kada je riječ o intervencijama, negdje od maja do decembra je to izraženije nego početkom godine. Naravno, ljeti posebno, kada je znatno veći broj posjeta, a što je veći broj hodočasnika, veća je vjerovatnoća da se neko ozlijedi – kaže nam on, dodajući da godišnje imaju između 150 i 200 intervencija.

Iako su navikli na teške uvjete rada, a nerijetko na izuzetno nepristupačan teren, raduje ih činjenica da njihove intervencije u 95 posto slučajeva imaju pozitivan ishod. Nažalost, ima i onih s tragičnim završetkom, ali i onih čije su sudbine nepoznate i nakon silne potrage.

Državljanka Italije u srijedu slomila ruku. Facebook

- Ljudi dolaze s raznim zdravstvenim problemima i u 95 posto slučajeva ozljede koje dobiju, obično, prilikom pada nisu fatalne, mada se zna dogoditi i najgore. Kada je riječ o potragama, one se, naravno, rade po kategorijama. Osoba može biti jednostavno dezorijentirana, u smislu da je izgubila smjer kretanja, ali ima i onih koji vole istraživati prirodu, a, budući da je riječ o terenu, kakav je krš i šikara, dovoljno je da se skrene 10 metara sa staze i nastaje problem – govori nam Pehar.

Aktivna potraga

Jedan od najmisterioznijih slučajeva u Međugorju jeste nestanak italijanskog svećenika Lučana Ćićarelija (Luciano Cicarelli), koji je posljednji put viđen 2. augusta 2015. godine, nakon što je u to hercegovačko mjesto stigao 28. jula. Pehar podsjeća da je tada organizirana višesedmična potraga te da je veliko područje pretraženo, ali nikakav trag nije nađen.

Ćićareli: Nestao prije devet godina. Facebook

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona nam je rečeno da je potraga za Ćićarelijem i dalje otvorena, ali devet godina poslije nikakvih novih informacija nema.

Poljski državljanin

U Međugorju je 25. maja 2012. godine nestao i poljski državljanin, Edvard Jozef Kogutek. U BiH je doputovao kao član organizirane grupe, a njegov nestanak prijavio je Interpol Varšava. Ni u njegovom slučaju do sada nije nađen nikakav trag.

Pronađene stvari

Do spasilaca i policije stizale su tada brojne spekulacije, pogotovo da je Lučano Čićareli kod sebe imao veću sumu novca, jer je navodno planirao kupiti zemljište za izgradnju ustanove za svoj red. Policija je u apartmanu u kojem je odsjeo pronašla njegove lične stvari.

Državljanka Italije prije tri dana slomila je ruku na Brdu ukazanja, zbog čega su intervenirali pripadnici HGSS Čitluk. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.