KOMPLIKACIJE

Kvar na izraelskom svemirskom brodu ugrozio spuštanje na Mjesec

Inženjeri odgovorni za brod analiziraju podatke i pokušavaju da objasne šta je izazvalo restartovanje

Ilustracija letjelice. Printscreen

Avaz.ba

26.2.2019

Prvi izraelski svemirski brod, pod nazivom Berešit (Geneza), suočen je sa komplikacijama na svom putu na Mjesec, javljaju izraelski mediji.

Nakon lansiranja, u petak rano ujutru, inženjeri iz organizacije "Space IL" i Izraelske zračnokosmičke industrije su otkrili da su senzori za navigaciju na letjelici preosjetljivi na sunčevu svjetlost. 

Oni su u ponedjeljak otkrili još jedan problem, koji bi mogao da odgodi spuštanje na Mjesec planirano za 11. april.

Oko ponoći po lokalnom vremenu bilo je planirano da Geneza izvede manevar kako bi povećala prečnik svoje orbite oko Zemlje.

Međutim, dok su pripreme bile u toku kompjuter svemirskog broda se neplanirano restartovao, što je odgodilo manevar, pa je let nastavljen po prvobitnoj orbiti.

Inženjeri odgovorni za brod analiziraju podatke i pokušavaju da objasne šta je izazvalo restartovanje i koje su moguće posljedice. 

Svaki put kada Berešit, u bukvalnom prevodu sa hebrejskog “U početku", završi jednu orbitu, slijedi manevar u cilju da se udalji od Zemlje. Na taj način će, na kraju, kako se očekuje, stići do Mjeseca, povećavajući udaljenost od naše planete. 

Misija košta 88 miliona eura što je mnogo manje od ranijih ekspedicija. Ako bude uspješna, Izrael će biti četvrti koji je spustio letjelicu na Mjesec. 

Letjelica nosi vrijedan teret, navode strani mediji. U njemu su diskovi sa 30 miliona dokumenata koji služe kao arhiva ljudske civilizacije.

Svemirski brod nosi i izraelsku zastavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.