VELIKA BRITANIJA

Sve više djece ima opasnu bolest povezanu s koronom

Procjenjuje se da je između 75 i 100 djece u Velikoj Britaniji oboljelo od rijetke i opasne bolesti koja se povezuje s covidom-19

Dijete u Londonu umrlo je od višestrukog upalnog sindroma koji nalikuje na Kavasakijevu bolest. Agencije

Index.hr/Avaz.ba

14.5.2020


Procjenjuje se da je između 75 i 100 djece u Velikoj Britaniji oboljelo od rijetke i opasne bolesti koja se povezuje s covidom-19.

Dvanaestogodišnje dijete u Londonu umrlo je od višestrukog upalnog sindroma koji nalikuje na Kavasakijevu (Kawasakijevu) bolest, a slični slučajevi zabilježeni su i u SAD-u te drugdje u Evropi.

Kavasakijeva bolest relativno je rijetka akutna dječja bolest. Radi se o sistemskom vaskulitisu, tj. upali stijenke srednje velikih i malih arterija pri čemu može doći do obustave dotoka krvi u srce. Obično se može izliječiti i većina djece se oporavi bez ozbiljnih problema, ali može biti i smrtonosna.


Sindrom nalikuje na opasnu bolest


Britanski stručnjaci iz londonske dječje bolnice Evelina rekli su jučer da su liječili više od 20 djece koja su imala simptome koji nalikuju teškom obliku Kavasakijeve bolesti. Svoja preliminarna istraživanja objavili su u časopisu Lancet, piše CNN.

Iako ovaj novi sindrom ima višestruke upale koje nalikuju opasnoj Kavasakijevoj bolesti, stručnjaci za zarazne bolesti kažu kako se ova dva oboljenja ipak u nekim segmentima razlikuju. Simptomi ovog novog sindroma uključuju dugotrajnu visoku temperaturu, osip, crvenilo u očima, upale i oboljenja jednog ili više organa.

- Vjerujemo da se radi o imunološkoj reakciji tijela na novi soj koronavirusa. Zabilježili smo mali broj slučajeva, između 75 i 100 u cijeloj zemlji. Važno je napomenuti da se većina djece oporavila, mnoga nisu ni završila na intenzivnoj njezi“, rekao je Rasel Viner (Russell Viner), predsjednik Kraljevskog koledža za pedijatriju.



Podsjetimo, britanski pedijatri su krajem april upozorili da omanji, ali ipak sve veći broj djece obolijeva od sindroma sličnog Kavasakijevoj bolesti koji bi mogao biti povezan s koronavirusom.

Pedijatrijsko društvo za intenzivnu njegu u Velikoj Britaniji (PICS) objavilo je tada "važno upozorenje" britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) o malom porastu broja slučajeva kritično bolesne djece koja imaju "istovremene simptome sindroma toksičnog šoka i atipične Kavasakijeve bolesti", s time da su neka od te djece pozitivna na covid-19.

U upozorenju koje je NHS tijekom travnja uputio liječnicima opće medicine u Velikoj Britaniji stoji kako je u posljednja tri tjedna "došlo do očitog porasta broja djece svih dobnih skupina kod kojih je prisutno višesistemsko upalno stanje koje zahtijeva intenzivnu njegu“.

- Raste zabrinutost da se kod djece u Velikoj Britaniji pojavio upalni sindrom povezan s covidom-19 ili da možda postoji drugi, za sada neidentificirani, zarazni patogen povezan s tim slučajevima, stoji u upozorenju.


Porast tog oboljenja zabilježen u SAD-u, Italiji i Španiji. Agencije


Porast tog oboljenja zabilježen u SAD-u, Italiji i Španiji.

Liječnici na sjeveru Italije, jednom od najvećih svjetskih žarišta covida-19, prijavili su neuobičajeno velik broj djece mlađe od devet godina s teškim oblicima rijetke Kavasakijeve bolesti.

U bolnicu u Bergamu stiglo je protekloga mjeseca više od 20 djece s teškim vaskularnim upalama, šest puta više nego u godinu dana, rekao je dječji kardiolog Matteo Ciuffreda.

Dodao je da je samo nekoliko njih bilo pozitivno na koronavirus i da su mu se sa sličnim slučajevima javili kolege iz Madrida i Lisabona. Porast slučajeva te bolesti zabilježen je i u Španiji.

Petnaestero djece u Njujorku (New Yorku) također je hospitalizirano sa simptomima višestrukog upalnog sindroma koji bi mogao biti povezan s covidom-19. Bolesnici, u dobi od 2 do 15 godina, hospitalizirani su u periodu između 17. aprila i 1. maja. Nekoliko testiranih pozitivno je na covid-19 ili je utvrđeno da imaju antitijela, odnosno da su preboljeli infekciju koronavirusom.

Neki od njih imali su postojanu povišenu temperaturu i simptome Kavasakijeve bolesti ili obilježja sindroma toksičnog šoka. Najmanje petero djece završilo je na respiratoru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.