NAKON PADA KABULA

Službenici Senata SAD pomažu afganistanskim pilotima koji su pobjegli u Uzbekistan

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom, više od desetak afganistanskih pilota pobjeglo je iz zemlje avionima

Američki vojni helikopter iznad nadlijeće Ambasadu SAD u Kabulu. AFP

A. J.

16.8.2021

Viši službenici američkog Senata radili su u nedjelju navečer sa zvaničnicima Pentagona kako bi pomogli afganistanskim pilotima koji su pobjegli iz zemlje i sletjeli u Uzbekistan, gdje su se američki zvaničnici bojali da bi mogli biti predati talibanima, prema izvoru iz američkog Senata, javlja CNN.

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom,više od desetak afganistanskih pilota pobjeglo je iz zemlje avionima. Zemlje koje graniče s Afganistanom bore se s preuzimanjem talibana i moraju odlučiti kako će postupiti s Afganistancima koji bježe u njihove zemlje.

CNN je pribavio dokumentaciju koja pokazuje identifikaciju pilota, koje SAD nastoje zaštititi.

CNN se obratio Ministarstvu odbrane i Stejt departmentu radi komentara.

Uzbekistan je rekao da je u subotu uhapsio 84 osobe iz afganistanskih oružanih snaga na zajedničkoj granici dvije zemlje.

Grupa afganistanskog vojnog osoblja nije pružala otpor kada ih je privela Uzbekistanska državna služba sigurnosti, navodi se u saopćenju uzbekistanskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u ponedjeljak. Tražili su pomoć i medicinsku pomoć za tri ranjene osobe.

- Nad državljanima Afganistana provedene su neophodne procedure pregleda i sanitarne i epidemiološke mjere, nekima je pružena medicinska pomoć, organizirana je i hrana i njihov privremeni smještaj - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Uzbekistana.

Ministarstvo je saopćilo da postoji "sve veće prisustvo" afganistanskih vojnih snaga na afganistanskoj strani mosta Termez-Hairaton, koji povezuje grad Hairatan u sjevernoj provinciji Balkh u Afganistanu s Termezom u regiji Surhondario u Uzbekistanu.

- Preduzimaju se mjere za pružanje humanitarne pomoći ovim osobama - saopćeno je iz ministarstva.

Ministarstvo je saopćilo da pregovara s afganistanskim zvaničnicima o povratku svojih građana, iako nije preciziralo da li se vodi razgovor s talibanima ili afganistanskom vladom koja je upravo urušena.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.