NOVA DRUŠTVENA MREŽA

Trampova aplikacija: Duge liste čekanja i ograničena sloboda govora

Neki korisnici su također istaknuli da su moderatori Truth Socialu su puno oštriji nego npr. na Twitteru,iako su postojale najave da će ova aplikacija biti utočište korisnicima koje zbog iznošenja stavova blokiraju druge velike društvene mreže

Prvi problemi za Trampovu aplikaciju. GETTY IMAGES

S. S.

23.2.2022

Društvena mreža bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) koja je pokrenuta prije nekoliko dana susreće se sa prvim problemima tehničke prirode i sa  uvođenjem novih korisnika, piše Mashable.

Stranica koja samu sebe proziva platformom za slobodu govora već je izbacila nekoliko korisnika, dok ostatak muči muku oko prijave na stranicu.

Engadnget izvještava da se na listi čekanja za Trumpov odgovor Twitteru nalazi nešto manje od pola miliona ljudi.

Korisnik Matt Ortega je izbačen sa Truth Social aplikacije zbog korisničkog imena "DevineNunesCow"

Na Twitteru postoji nalog koji koristi isto ime i ismijavao je bivšeg republikanskog zastupnika Devina Nunsa (Nunes) koji sada radi kao izvršni direktor kompanije koja drži Truth Social.

Neki korisnici su također istaknuli da su moderatori Truth Socialu su puno oštriji nego npr. na Twitteru,iako su postojale najave da će ova aplikacija biti utočište korisnicima koje zbog iznošenja stavova blokiraju druge velike društvene mreže.

Na ovoj aplikaciji možete biti blokirani ili izbačeni sa stranice ako objavite sadržaj koji moderatori smatraju lažnim.


Neće moći moderirati objave

Twitter blokira ljude zbog širenja dezinformacija o koronavirusu i američkim izborima, a ova stranica često zbog kvantiteta dozvoljava objave ove tematike.

Korisnici Truth Sociala također mogu biti izbačeni zbog objavljivanja sadržaja koje moderatori smatraju "pogrdnima, kletveničkima ili prigovornima".

Twitter dopušta mnogo oko rasprava među korisnicima, osim ako ulaze u kategoriju ciljanog zlostavljanja.

Malo je vjerojatno da će Truth Social moći moderirati objave ako nastavi rasti ovom brzinom, jer se sadržaj trenutno uklanja kombinacijom dobrovoljaca, botova i sistema za prijavu objava.


Problemi sa prijavom

Novi korisnici također nailaze na tehničke poteškoće pri prijavi na aplikaciju koja je u ovom trenutku dostupna isključivo na iOS-u.

Platforma je naišla sa obustavljanje rada od 13 sati nakon što je na nju došlo mnogo novih korisnika, što je tehničko osoblje saniralo smanjivanjem broja novih korisnika koji se mogu registrirati. Lista čekanja je trenutno na oko pola miliona korisnika.

Truth Social na App Storeu trenutno je ocjenjen sa 4,1, iako ogroman broj onih koji su dali ocjenu pet uglavnom imaju komentare da se korisnici ne mogu prijaviti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.